Hlavní obsah

Pozor na panenky z Číny, varuje ministerstvo

Praha

Ministerstvo zdravotnictví vydalo varování před dvěma sadami panenek z Číny. Obsahují totiž zdraví škodlivou látku DEPH v množství mnohokrát přesahujícím povolený limit, informovala mluvčí ministerstva Viktorie Plívová.

Foto: Ministerstvo zdravotnictví České republiky

Článek

Panenka Lady like princess je plastová a má podobu mořské panny o velikosti 16 centimetrů s dlouhými barevnými vlasy staženými do culíku, barevnou podprsenku a polohovací ploutev z modrého či růžového plastu. Panenka je balená v růžové papírové skládačce. Na kartónu se nacházejí různá označení a piktogramy.

Panenka Delicate Person fish Princess je 14 centimetrů vysoká, s barevnými vlasy v drdolu, barevným živůtkem a polohovací ploutví z barevného plastu. Nachází se v papírové skládačce s plastovým průhledem. Na skládačce se nacházejí opět různá označení a piktogramy.

„Riziko obsahu di-(2-ethylhexyl)ftalátu (DEHP) v hračce spočívá v tom, že při hře mohou estery kyseliny ftalové přicházet do kontaktu s ústy a kůží dítěte, mohou přecházet do slin, ulpívat na rtech a sliznici a v neposlední řadě mohou být společně slinami konzumovány,“ uvedl hlavní hygienik ČR Vladimír Valenta s tím, že DEHP působí na reprodukční orgány.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám