Hlavní obsah

Varšavské stánky prodávají maso, které mělo skončit v kafilérkách

Právo, Pavol Minárik
Varšava

Zkažené, už zapáchající drůbeží maso podstoupí místo odvozu do kafilérií ve varšavském velkoskladu „očistnou kúru“ a se slevou se pak prodává do stánků rychlého občerstvení. Portálu Natemat to podrobně popsal pracovník, který toto pochybné zboží po městě ještě nedávno rozvážel.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Maso smrdělo tak, že jsem se při jeho omývání několikrát málem pozvracel. Hlavně slepičí křidélka a další, méně kvalitní drůbeží části, co se nestihly ve velkoskladu prodat. Už měly na sobě nažloutlý povlak,“ uvedl bývalý závozník.

Po šesti až sedminásobné koupeli ve studené vodě s octem však povlak a částečně i zápach na čas zmizely. „V tomto stavu ho za nepříliš vysokou cenu urychleně prodávali, ale načerno,“ dodal.

Vědí, co kupují

„To maso bylo nejhorší z nejhorších, nikdy bych ho nedokázal vložit do úst. Odběratelé v centru Varšavy, ale i v předměstských čtvrtích Bemowo, Bielany, Wolomin, Marki a v dalších však velmi dobře věděli, co kupují,“ řekl portálu Natemat.

Od závadného masa načichl tak, že se to prý už nedalo vydržet. Navzdory tomu, že kromě platu vydělával ještě osm tisíc zlotých (takřka padesát tisíc korun) bokem, počátkem roku z místa odešel.

„Měl jsem výčitky svědomí, ale také strach, že nebudu mít z čeho uživit rodinu. Žena si však našla práci, a tak jsem změnil zaměstnání – za sice hůře placené místo, ale aspoň se už nemusím stydět,“ podotkl.

Prozvracená noc

Reportéři Natematu poskytli podrobné informace o kšeftech se zkaženým masem včetně adres dodavatele a odběratelů i Hlavnímu inspektorátu veterinární správy.

„Navzdory ujišťování, že do 24 hodin začnou jednat, se ani po čtyřech dnech nic neděje a všechno běží ve starých kolejích,“ napsal v pondělí Natemat.

Reportér portálu navštívil i jeden ze stánků, které dlouhodobě nakupují zkažené maso z velkoskladu. „Dal jsem si slepičí polévku s drůbky, ale něco tak kořeněného a štiplavého jsem nikdy nejedl,“ napsal. Ačkoli polkl jen několik lžic, večer ho rozbolela hlava a celou noc zvracel.

Aféra bobtná už měsíce
Polská policie v jatkách v Bialé Rawské v utajených skladech odhalila v únoru na 120 tun podezřelého masa.
Vyšetřování potvrdilo, že maso z uhynulého dobytka vydávané za plnohodnotné distribuovali do 18 velkých masokombinátů v pěti polských vojvodstvích, kde šlo do salámů, klobás aj.
Vyšetřovatelé rovněž narazili v Lodži ve čtvrti Bronisino na 50 tun závadného masa.
V červnu reportérka televize TVN24 se skrytou kamerou odhalila, že polští farmáři dopují chovná zvířata kvůli stimulování růstu či utlumení nemocí antibiotiky a dalšími látkami dovezenými z Číny, Indie, Běloruska a z dalších východních zemí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám