Hlavní obsah

Slovensko chce dohlížet, zda lidé při kupování pečiva používají rukavice

– Bratislava
Právo, Ivan Vilček

Slovenské ministerstvo zemědělství chce zřídit dohled na to, zda se dodržuje hygiena při prodeji pečiva. Obchodníci se obávají, že zvýšená kontrola povede v konečném důsledku k pultovému prodeji pečiva.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Pokud budeme nadále zpřísňovat podmínky prodeje pečiva, dospějeme k tomu, že pečivo budou nakládat do sáčků prodavači za pultem v rukavicích. To by prodej hodně zdržovalo a zákazníci by čekali ve frontách,“ obává se majitel prodejny potravin v bratislavské čtvrti Dúbravka. Obchodníci se obávají zvýšených nákladů na nové prodejní boxy na pečivo a na nové zaměstnance.

Ministerstvo zemědělství tvrdí, že mu jde pouze o to, aby zákazníci při nabírání rohlíků a housek používali rukavice nebo kleště. Obchodníci by rovněž neměli nabízet chléb a pečivo v nezakrytých pletených koších nebo poličkách. Nebalené pečivo se má prodávat v boxech nebo zásobnících s průhlednými dvířky. Na to vše má dohlížet určený prodavač.

„Místo prodeje chleba a pečiva musí být umístěno tak, aby zaměstnanec odpovědný za prodej dokázal zpozorovat jakékoli porušení hygieny prodeje,“ uvedl resort ve svém prohlášení.

Někdo by měl na prodej dohlížet

Svaz obchodu upozorňuje, že nemá jak přinutit zákazníky, aby nabírali pečivo pouze v rukavicích nebo kleštěmi. „Neříkáme, aby hygienu prodeje pečiva strážil jeden zaměstnanec, ale je absolutně žádoucí, aby alespoň jeden zaměstnanec měl dohled nad tímto prodejem,“ argumentuje mluvčí resortu Zuzana Gulová.

Deník Sme upozornil, že vyhlášku o prodeji pekařských výrobků mohou od minulého týdne připomínkovat podnikatelé. Platit bude asi až za tři čtvrtě roku. Slovensko ji totiž musí zaslat také Evropské komisi, protože bude upravovat také označování dopékaného pečiva. Regulaci označování potravin musí posoudit Brusel.

Podle obchodníků může nové nařízení omezit prodej nebaleného chleba a pečiva. Výhodu získají výrobci baleného chleba a baget, což by negativně zasáhlo domácí výrobce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám