Hlavní obsah

Ministerstvo podpoří miliardou alternativní dopravu

Právo, Jiří Tomaškovič

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Ministerstvo životního prostředí podpoří miliardou korun rozvoj alternativní městské hromadné dopravy. Podle ministra životního prostředí Tomáše Jana Podivínského je to po ekologických opatřeních v těžkém průmyslu a kotlíkových dotacích další krok ke zlepšení ovzduší nejen v Moravskoslezském kraji.

Foto: Jiří Tomaškovič, Právo

Ministr životního prostředí Tomáš Jan Podivínský (vpravo) s hejtmanem Moravskoslezského kraje Miroslavem Novákem v Ostravě.

Článek

„Ještě v tomto týdnu vyhlásí ministerstvo životního průmyslu další výzvu, jež pomůže znečištěnému ovzduší. Podpoříme rozvoj CNG v městské hromadné dopravě v Brně, Moravskoslezském a Ústeckém kraji,“ řekl v Ostravě Podivínský.

Výzva Alternativní doprava bude podle ministra zaměřena výhradně na nákup autobusů s pohonem CNG a výstavbu potřebných plnicích stanic. Těch je například v Moravskoslezském kraji jen pět – čtyři v Ostravě a jedna v Opavě. „Věřím, že právě Moravskoslezský kraj se bude této výzvy účastnit nejaktivněji,“ doplnil Podivínský.

To potvrdil hejtman Miroslav Novák, jenž podporu „čistší dopravy“ kvituje. „Rádi bychom z té miliardy ukrojili nejméně polovinu,“ prozradil Novák.

Přibližně 300 nových autobusů by díky této výzvě měl vypustit do ulic Dopravní podnik Ostrava. „Výzva je určena pro nejvíce postižená města. Chtěli bychom žadatele podporovat až do výše 80 procent, bude ale záležet, jako budou připraveni,“ přiblížil náměstek ministra životního prostředí Martin Frélich.

Příjem žádostí začne v srpnu a skončí koncem září. „Na jaře příštího roku je podle mne reálné, aby první autobusy na CNG byly v ulicích,“ dodal Frélich.

Reklama

Výběr článků

Načítám