Hlavní obsah

Věhlasného finančníka Cohena obvinili, že nezabránil úniku tajných informací

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americká Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) v pátek obvinila věhlasného finančníka Stevena Cohena, že nedokázal zabránit takzvanému insider tradingu, tedy zneužití neveřejných informací při obchodování na burze. Cohen je zakladatelem a šéfem investičního fondu SAC Capital Advisors, který spravuje aktiva v hodnotě přes 15 miliard dolarů (zhruba 300 miliard Kč).

Foto: Steve Marcus, Reuters

Steven A. Cohen

Článek

Cohen podle komise selhal při kontrole dvou zaměstnanců, kteří již čelí obvinění z insider tradingu. Kvůli němu se firma vyhnula ztrátám přes 275 miliónů dolarů (5,4 miliardy Kč). Insider trading patří k nejzávaznějším kriminálním deliktům finanční povahy.

Oba pracovníci údajně Cohenovi naznačili, že mají k dispozici neveřejné informace. Místo, aby je nahlásil úřadům, Cohen jednoho z pracovníků za obchody založené na těchto informacích pochválil a druhému udělil odměnu devět milionů dolarů (178 miliónů Kč). Cohen podle mluvčího SAC považuje obvinění za nepodložená a hodlá proti nim bojovat.

Zaměstnanci Mathew Martoma a Michael Steinberg obvinění z insider tradingu již dříve odmítli. V listopadu je podle agentury AP čeká soudní proces. Cohen patří mezi nejznámější postavy amerického finančního sektoru a mezi nejbohatší lidi na světě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám