Hlavní obsah

Strauss-Kahn zakotvil v dozorčí radě ruské banky

– Moskva

Dominique Strauss-Kahn, který do roku 2011 šéfoval Mezinárodnímu měnovému fondu (MMF), se stal členem dozorčí rady Ruské regionální rozvojové banky (Russian Regional Development Bank). Tuto finanční instituci vlastní státní ruský ropný gigant Rosněfť.

Článek

Čtyřiašedesátiletý Strauss-Kahn rezignoval na funkci šéfa MMF poté, co jej pokojská v newyorském hotelu obvinila ze sexuálního napadení. Americká prokuratura po několika měsících od jeho stíhání upustila a na konci loňského roku se Strauss-Kahn s pokojskou dohodl na urovnání vzájemného občanskoprávního sporu.

Někdejší výkonný ředitel fondu nyní postupně obnovuje svou kariéru na mezinárodním finančním poli. Vystupuje na konferencích, dává rozhovory a v Paříži má konzultační firmu.

Rosněfť se pod vedením Igora Sečina, dlouhodobého spojence ruského prezidenta Vladimira Putina, rozrostla do největšího světového producenta ropy s veřejně obchodovanými akciemi. Na výsluní se dostala převzetím většiny majetku rozprášené společnosti Jukos a letos si pozici posílila koupí britsko-ruského společného podniku TNK-BP za 55 miliard dolarů (zhruba 1,1 biliónu korun).

Dozorčí radu banky bude řídit finanční šéf Rosněftu Svjatoslav Slavinskij. Minulý týden z vedení banky odešli tři bývalí dlouhodobí manažeři americké Morgan Stanley, které si Rosněfť loni najala k reorganizaci finančních aktiv skupiny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám