„Po pozření nedostatečně tepelně zpracovaného masa hrozí nakažení a v krajním případě dokonce smrt,“ uvedl Duben s tím, že za posledních deset let bylo v Česku zaznamenáno 15 případů onemocnění trichinelózy u divokých prasat.

Podle Dubna je nutné, aby lovci dávali uloveného divočáka vyšetřit. Proškolená osoba, která vzorky k vyšetření smí odebírat, musí také dobře vědět, odkud z těla uloveného zvířete vzít vzorek.

„Krajská veterinární správa pro Zlínský kraj nyní v katastrálním území Chomýž a Jankovice u Holešova na okrese Kroměříž vyhlásila ohnisko nákazy, kde v rámci mimořádných veterinárních opatření musejí lovci mimo jiné zajistit vyšetření pouze trávicí metodou ve Státním veterinárním ústavu Olomouc,“ sdělil Duben.

Dokud nebudou známy výsledky vyšetření, nesmějí maso pozřít, ani je komukoli jinému poskytnout.