Hlavní obsah

Portugalsko se dohodlo na odložení kontroly záchranného programu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lisabon
Aktualizováno

Portugalsko, které už druhý týden řeší vážnou vládní krizi, přesvědčilo zahraniční věřitele, aby odložili plánovanou finanční kontrolu. Uvedlo to portugalské ministerstvo financí. Revize zaměřená na dodržování podmínek mezinárodní pomoci měla původně začít příští pondělí.

Foto: Rafael Marchante, Reuters

Portugalský premiér Pedro Passos Coelho (vlevo) a prezident Evropské unie Herman Van Rompuy

Článek

Zástupci Evropské komise, Evropské centrální banky a Mezinárodního měnového fondu ale souhlasí s jejím přesunem na konec srpna či začátek září.

Portugalsko, na něž tvrdě dolehla nynější hospodářská krize, si před dvěma roky u mezinárodních věřitelů vyjednalo pomoc v objemu 78 miliard eur (více než dva biliony korun).

Žádost o odklad pravidelné revize plnění podmínek této pomoci je podle agentury Reuters jedním z prvních přímých důsledků, kterou způsobila nejnovější politická krize v Portugalsku. Minulý týden ji spustily demise ministrů financí a zahraničí.

Krize kabinetu kvůli úsporným opatřením

Kabinet čelí krizi v důsledku nutného přijímání tvrdých úsporných opatření. Portugalský prezident Aníbal Cavaco Silva ve středu podpořil pokračování vlády stávající koalice pod vedením Pedra Passose Coelha, o den později však politickou scénu znejistil návrhem na vypsání předčasných voleb v roce 2014.

Do té doby by podle něj měla vládě zajistit legitimitu nadstranická dohoda s opozičními socialisty. Premiér v pátek ve svém projevu v parlamentu řekl, že je k uzavření takové dohody připraven.

Reklama

Výběr článků

Načítám