Hlavní obsah

Americké akcie zahájily obchodování růstem na nové rekordy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York
Aktualizováno

Americké akcie zahájily čtvrteční obchodování růstem a dva klíčové indexy Dow Jones a S&P 500 vystoupily na nové rekordy. Důvodem bylo prohlášení šéfa centrální banky USA (Fed) Bena Bernankeho, že Fed bude zatím pokračovat v dosavadní masivní podpoře tamní ekonomiky.

Foto: Tom Mihalek, Reuters

Šéf americké centrální banky Fed Ben Bernanke

Článek

Dow Jonesův index krátce po začátku obchodování zpevňoval zhruba o jedno procento a pohyboval se kolem 15 447 bodů. Index S 500 vykazoval nárůst v podobném rozsahu a dostal se na 1670 bodů. Oba indexy překonaly předchozí závěrečné rekordy z letošního května. Index technologického trhu Nasdaq zpevnil o 1,1 procenta na 3559 bodů.

Zisky si po začátku obchodování připsalo všech deset sektorů indexu S 500.

Bernanke ve středu prohlásil, že ekonomika Spojených států nadále potřebuje podporu ze strany nízkých úrokových sazeb. Hospodářský růst nyní brzdí vyšší daně a škrty v rozpočtových výdajích, zatímco nezaměstnanost zůstává vysoko. Bernanke tak naznačil, že Fed se nechystá začít omezovat svůj program nákupu dluhopisů.

Podobně zápis z červnového zasedání Fedu ukázal, že někteří představitelé banky nechtějí s omezováním současných stimulačních opatření příliš spěchat.

Reklama

Výběr článků

Načítám