Hlavní obsah

Řecko drtí rekordní nezaměstnanost, v dubnu dosáhla skoro 27 procent

Novinky, pit
Atény

Míra nezaměstnanosti v krizí drceném Řecku vystoupala v dubnu na nové maximum, když dosáhla 26,9 procenta. To je dosud nejvíc od roku 2006, kdy se začala tato data zveřejňovat. Informovala o tom agentura Reuters s odkazem na údaje řeckého statistického úřadu ELSTAT.

Foto: Yannis Behrakis, Reuters

Stávky proti úsporným opatřením vlády jsou v Řecku na denním pořádku.

Článek

V březnu činila míra nezaměstnanosti 26,8 procenta. Výše dubnové nezaměstnanosti v Řecku dosáhla více než dvojnásobku nezaměstnanosti v 17členné eurozóně. Ta v květnu byla na 12,2 procenta.

„Alarmující je, že téměř dvě třetiny nezaměstnaných jsou bez práce více než 12 měsíců,“ uvedl ekonom Angelos Tsakanikos ze společnosti IOBE a připomněl vážné problémy na řeckém trhu práce.

Nejvíce zasaženi nezaměstnaností jsou lidé ve věkové kategorii mezi 15 a 24 lety, zde míra nezaměstnanosti v dubnu dosáhla 57,5 procenta.

Nezaměstnanost se od krize ztrojnásobila

Míra nezaměstnanosti v Řecku se od počátku krize v roce 2009 ztrojnásobila. Podle řeckých statistiků přicházelo denně o práci 700 až 1000 obyvatel Řecka.

Jihoevropskou zemi ochromuje šestým rokem ekonomická recese způsobená drastickými úspornými opatřeními. Ty je nucena provádět tamní vláda výměnou za masivní mezinárodní finanční pomoc.

Oživení na trhu práce by mělo podle odhadů nastat nejdřív v příštím roce. Míra nezaměstnanosti by pak měla začít klesat až v roce 2015.

Pro srovnání, v Česku poklesla červnová nezaměstnanost na 7,3 procenta oproti květnové hodnotě 7,5 procenta. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám