Hlavní obsah

Nejvíc piva loni uvařila Čína, Česko skončilo ve třetí desítce

Mnichov

V Číně se loni uvařilo nejvíc piva na světě, konkrétně to bylo 490 miliónů hektolitrů, což zhruba odpovídá produkci v roce 2011. Na druhém místě se umístily Spojené státy, bronzovou příčku obsadila Brazílie. Česká republika skončila na 24. místě. Vyplývá to z údajů zveřejněných německým obchodníkem a zpracovatelem chmele, firmou Barth.

Foto: Plzeňský Prazdroj a. s., Novinky

Rekonstruovaná historická varna v plzeňském Prazdroji

Článek

Do první pětice největších světových producentů proniklo také Rusko a Německo. Nejvyšší nárůst produkce piva byl zaznamenán v Africe, a to o 11 procent. V absolutním vyjádření se nejvíce produkce piva zvýšila v Nigérii, a to o 4,4 miliónu hektolitrů.

V České republice se loni uvařilo 18,27 miliónu hektolitrů piva a v porovnání s rokem 2011 produkce stoupla o 2,75 procenta.

Celosvětová produkce piva se loni zvýšila pouze nepatrně, o 22 miliónů hektolitrů na 1,95 miliardy hektolitrů. Podíl 92 procent na celkové produkci má 40 největších producentských zemí, tedy včetně Česka. Zbývajících osm procent si dělí 130 zemí.

Více než polovinu pivního trhu drží v rukách pětice největších pivovarnických skupin. Jsou to AB InBev, SABMiller, Heineken, Carlsberg a China Resource Brewery Ltd.

Reklama

Výběr článků

Načítám