Hlavní obsah

EU a MMF projednají s Rumunskem novou finanční pomoc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bukurešť

Zástupci Evropské unie (EU) a Mezinárodního měnového fondu (MMF) zahájí příští týden v Rumunsku jednání ohledně podmínek nové dohody o finanční pomoci této zemi. Informaci přineslo tamní ministerstvo financí.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Rumunsko, které patří k nejchudším zemím v EU, v červnu uzavřelo dohodu o finanční pomoci pod patronátem MMF. Podle očekávání pak mělo zahájit jednání o novém pohotovostním úvěru, který země potřebuje, aby zachovala důvěru investorů v domácí ekonomiku.

Ministerstvo ve středu oznámilo, že společný tým zástupců Evropské komise a MMF do Rumunska přijede 17. července. Ministři financí EU by prý o úvěrové dohodě měli rozhodnout 15. října.

„Členské státy na setkání (rady ministrů financí EU) Ecofin příznivě přijaly žádost Rumunska o zajištění nové preventivní dohody od Mezinárodního měnového fondu,“ uvedlo ministerstvo.

Rumunsko v roce 2011 s MMF uzavřela dvouletou úvěrovou dohodu v hodnotě pěti miliard eur (zhruba 120 miliard korun). Rumunsko prostředky z této pomoci nečerpalo, dohoda však měla zásadní význam pro finanční důvěryhodnost země.

Reklama

Výběr článků

Načítám