Hlavní obsah

Agentura snížila rating Itálie kvůli slabé ekonomice

– New York

Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor’s v úterý večer zhoršila úvěrovou známku Itálie o jednu příčku na BBB z dosavadního stupně BBB-plus. Současně varovala, že může nastat další zhoršení. Důvod podle agentury spočívá zejména ve slabé ekonomice země a v její nízké konkurenceschopnosti.

Foto: Brendan McDermid, Reuters

Sídlo Standard & Poor’s

Článek

S předpověděla, že italská ekonomika letos klesne o 1,9 procenta, čímž setrvá druhým rokem v hluboké recesi. V důsledku propadu ekonomiky se dál zvýší zadluženost země a poměr veřejného dluhu k hrubému domácímu produktu letos podle S dosáhne 129 procent.

Už počátkem března snížila agentura Fitch Itálii hlavní úvěrovou známku o jeden stupeň na BBB-plus a varovala zemi před dalším zhoršením. Odůvodnila to nerozhodným výsledkem tehdejších voleb a trvající ekonomickou recesí.

Třetí velká světová ratingová instituce Moody’s svou známku zemi zatím nesnížila, v dubnu ale upozornila, že je takový krok při dalším zhoršení situace připravena učinit.

Itálie patří k nejzadluženějším zemím Evropy. Loni se o ní mluvilo spolu se Španělskem jako o dalším kandidátovi na finanční pomoc v dluhové krizi.

Úvěrový rating je důležitý pro investory, protože jim ukazuje, jaká je u hodnoceného státu nebo firmy pravděpodobnost splácení úvěrů. Má důležitý vliv na ochotu věřitelů příslušnému subjektu půjčovat a na podmínky půjčky. Čím je rating horší, tím hůře dlužníka vnímají věřitelé, jimž tak hrozí zvýšení nákladů na úvěry. To může přerůst až v dluhovou krizi, která postihla v roce 2010 Řecko a po něm další „periferní“ země eurozóny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám