Hlavní obsah

Růst světové ekonomiky letos zpomalí, předpovídá MMF

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Mezinárodní měnový fond (MMF) zhoršil výhled růstu světové ekonomiky pro letošní rok na 3,1 procenta oproti předcházejícímu dubnovému odhadu ve výši 3,3 procenta. Informovala o tom agentura Reuters.

Foto: Dominick Reuter, Reuters

Šéfka Mezinárodního měnového fondu Christine Lagardeová.

Článek

Pokud bude ekonomická rozkolísanost pokračovat, mohou být vyhlídky ještě horší, uvedl MMF, který snížil svůj globální výhled již popáté v řadě.

Omezení růstu postihne většinu ekonomicky významných zemí, jakými jsou Čína, Brazílie, Rusko, Indie nebo Jihoafrická republika. Výjimku mají tvořit pouze Británie a Japonsko. Ekonomika Británie by měla letos růst o 0,9 procenta oproti předchozímu odhadu 0,6 procenta. Japonská ekonomika by měla přidat o dvě procenta oproti předešlému odhadu 1,6 procenta.

Pokud jde o 17člennou eurozónu, MMF jí pro letošek předpovídá další problémy s recesí a její ekonomika vykáže stejné tempo poklesu jako v loňském roce.

Podobně i Spojené státy zatím pokračují ve škrtech ve výdajích, což brzdí ekonomický růst. Ten by měl letos dosáhnout 1,7 procenta, o 0,2 procenta méně oproti dubnové předpovědi.

MMF také snížil svůj odhad růstu globální ekonomiky na rok 2014. Oproti čtyřem procentům se má jednat o 3,8 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám