Hlavní obsah

Nezaměstnanost v červnu klesla, volných míst je nejvíc od května 2009

Novinky, pit
Praha
Aktualizováno

Nezaměstnanost v Česku za červen poklesla na 7,3 procenta, v květnu činila 7,5 procenta. Ke konci června bylo bez práce 540 473 uchazečů o zaměstnání, z toho 525 100 lidí ve věku 15 až 64 let. Vyplývá to z údajů ministerstva práce a sociálních věcí.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Volná pracovní místa dále rostou a v červnu jich bylo 44 032, což je nejlepší výsledek od května 2009,“ uvedl analytik Tomáš Volf ze společnosti Citfin. Pro srovnání, před vypuknutím krize se však počet volných míst pohyboval nad 150 000.

Foto: Jan Kočvara, Novinky

Nezaměstnanost v česku k červnu 2013

Nejbližší měsíce se budou podle Volfa nést ve znamení snižující se nezaměstnanosti. „Je docela dost dobře možné, že se dotkneme hranice sedmi procent, s koncem roku se však opět bude počet lidí bez práce zvyšovat,“ domnívá se Volf.

Jak připomněl Libor Stodola ze společnosti PwC Česká republika, sezónní místa v cestovním ruchu, stavebnictví či zemědělství budou během prázdninových měsíců držet míru nezaměstnanosti na relativně nízkých hodnotách.

„S jejich koncem a příchodem čerstvých absolventů na trh práce, kteří si ještě prodloužili prázdniny, očekávám od září růst nezaměstnanosti. Ta se pravděpodobně dostane i na vyšší hodnoty než byla začátkem letošního roku,“ nastínil Stodola další vývoj.

Brzdou nízké tempo ekonomiky

Podle Volfa stále přetrvává velmi nízké tempo růstu ekonomiky jak u nás, tak u našich obchodních partnerů. Výrazný pokles domácí nezaměstnanosti je tedy brzděn nízkým růstem okolních ekonomik.

„Nadále tak tvrdím, že by se vláda měla mnohem více zaměřit na mikroekonomiku,“ domnívá se Karol Piovarcsy, ředitel Saxo Bank pro střední a východní Evropu. Podporou živnostníků a drobných podnikatelů, například snížením administrativní zátěže, podporou zkrácených flexibilních pracovních úvazků, může vláda pomoci vzniku nových pracovních míst a podpořit tím zaměstnanost. Za úvahu by stála zřejmě podle Piovarcsyho i legalizace švarcsystému.

Nejvyšší nezaměstnanost byla zaznamenána v okresech Most (13,4 procenta), Bruntál (12,3 procenta) a Ústí nad Labem (12,1 procenta). Nejnižší naopak v okresech Praha-východ (3,2 procenta), Praha-západ (3,9 procenta) a Pelhřimov a Mladá Boleslav (shodně 4,5 procenta).

Reklama

Výběr článků

Načítám