Hlavní obsah

Řecko dostane další peníze ve splátkách

Brusel
Aktualizováno

Zahraniční věřitelé uvolní Řecku další část finanční pomoci, která ovšem bude rozložena do více splátek. Podle zdrojů agentury Reuters se na tom v pondělí v Bruselu dohodli ministři financí eurozóny. První část v objemu 2,5 miliardy eur (asi 65 miliard Kč) bude vyplacena ještě tento měsíc.

Foto: Reuters

Řečtí nacionalisté protestovali proti vládou plánované výstavbě mešity v okolí Athén.

Článek

Řecko celkem potřebuje zhruba 8,1 miliardy eur, to ale zřejmě nedostane dříve než v říjnu. V témže měsíci má podle dnešní dohody ministrů následovat další příspěvek z eurozóny ve výši půl miliardy eur.

Podle zdrojů Reuters mají centrální banky eurozóny ještě v červenci přispět částkou 1,5 miliardy eur a další půl miliardou eur v říjnu. Mezinárodní měnový fond by měl v rámci dohody v srpnu přidat 1,8 miliardy eur.

O možnosti rozdělit pomoc Řecku ze záchranného balíku do několika splátek hovořili ministři ještě před svým pravidelným zasedáním. Schůzce ráno předcházelo oznámení předběžné dohody s řeckými úřady, která je pro další uvolnění úvěru nezbytná.

Oznámená dohoda byla předpokladem k tomu, aby ministři financí Euroskupiny mohli schválit z celkového balíku 240 miliard eur uvolnění další pomoci, kterou Řecko potřebuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám