Hlavní obsah

Na korekce EK by mohla jít miliarda z Národního fondu, navrhl Kalousek

– Praha

Miliardový přebytek na účtech Národního fondu by se mohl použít na úhradu části 2,5miliardové korekce uložené Evropskou komisí (EK) Regionálnímu operačnímu programu (ROP) Severozápad. Informoval o tom ministr financí v demisi Miroslav Kalousek (TOP 09).

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Budova ministerstva financí

Článek

Podle Kalouska jednotlivé regionální operační programy uplatňují vyšší podíl národního financování, než je povinných 15 procent. „Díky tomu se na účtech Národního fondu (přes který proudí do ČR peníze z evropských fondů) nacházejí prostředky, které je možno použít k částečnému uhrazení korekce. Podle předběžných výpočtů by tyto prostředky mohly činit asi jednu miliardu korun,“ prohlásil Kalousek.

Odcházející ministr přesto dál trvá na tom, aby korekci hradily ty kraje, které jsou za nesrovnalosti ve svých programech zodpovědné. „Každá koruna navíc by byla neospravedlnitelnou diskriminací daňových poplatníků z bezproblémových krajů,“ uvedl Kalousek.

Dodal, že příspěvek by se vyjednával s každým regionálním operačním programem individuálně. Podle ministerstva financí by ho mohly získat programy Severozápad, Severovýchod, Moravskoslezsko a Střední Morava, kterým už EK nějakou korekci nařídila.

Otázkou však zůstává, jestli nová vláda Jiřího Rusnoka bude mít na problém stejný názor. Svého nástupce ve funkci, bývalého premiéra Jana Fischera, Kalousek nepřímo vyzval, aby názor ministerstva financí neměnil. „Pokud se naši nástupci rozhodnou peníze zaplatit, tak ne že pomáhají krajům v problémech, ale okrádají ty kraje, které se chovaly slušně,“ vzkázal končící ministr.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám