Hlavní obsah

Stát si letos půjčí až o 140 miliard korun méně, rozhodl Kalousek

– Praha

Stát si v letošním roce půjčí o 110 až o 140 miliard korun méně. Tímto krokem dojde k úspoře nákladů na splácení úroků a státní dluh se poprvé za 15 let meziročně sníží. Uvedl to ministr financí v demisi Miroslav Kalousek (TOP 09).

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek

Článek

„S hrdostí odevzdávám veřejné rozpočty a důvěru finančních trhů v Českou republiku v neskonale lepším stavu, než jsme ji přebrali po Fischerově vládě. Deficit se podaří snížit na polovinu z 5,8 procenta HDP na 2,8 procenta v tomto roce. Zároveň průměrné náklady na obsluhu státního dluhu výrazně poklesly,“ sdělil Kalousek.

Jako příklad uvedl výnos 10letého korunového státního dluhopisu, který poklesl ze 4,75 procenta na 1,89 procenta. To vůči celkové výši dluhu znamená úsporu přibližně 20 miliard korun na úrocích ročně.

Pokud jde o snížení státního dluhu, tak za druhé čtvrtletí již dojde k mezičtvrtletnímu poklesu. „Co se týče úspory úrokových nákladů, odhadujeme ji na jednotky miliard korun,“ dodal ministr financí.

Jak Kalousek připomněl, ministerstvo financí nemusí držet s vysokou opatrností rezervu pro financování státního dluhu, protože ji částečně nahrazuje Státní pokladna.

„Dříve si stát musel zbytečně půjčovat, ačkoli na účtech jednotlivých veřejných institucí ležely desítky miliard korun. Prosazené změny a úspěšná rozpočtová stabilizace nám umožní půjčit si na finančních trzích až o 140 mld. korun méně, než jsme původně předpokládali,“ upozornil Kalousek.

Reklama

Výběr článků

Načítám