Hlavní obsah

Stavebnictví se řítí z kopce, v květnu se propadlo o 15,5 procenta

Novinky, pit
Praha
Aktualizováno

Stavební produkce se v květnu meziročně propadla o 15,5 procenta, když v dubnu činil pokles 11,4 procenta. Snížil se počet vydaných stavebních povolení, stejně jako počet zahájených a dokončených bytů. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Počet stavebních povolení klesl o 18,3 procenta a jejich hodnota je dokonce nižší o 28,7 procenta. Podle analytika Michala Kozuba ze společnosti Home Credit poptávka po stavebních pracích není, občas se projevují nové projekty od developerů, ale stále jich není dostatek.

Foto: Jan Kočvara, Novinky

Vývoj stavební výroby od května 2012

„Navíc ne všechny projekty, které byly naplánované před krizí, se realizují. Investoři přehodnotili své plány a nastavují projekty tak, aby měli jisté zájemce do svých budovaných prostor,“ sdělil Kozub.

„Nedostatek zakázek si stále vybírá svoji daň v podobě šestileté recese tohoto odvětví, které je nuceno dále propouštět, omezovat marže a firmy nutí bojovat o zákazníky,“ uvedl analytik Petr Dufek z ČSOB.

Podle Dufka může určitou vzpruhu přinést obnova po červnových ničivých povodních. „Záležet bude ale na rychlosti a sumě dodatečných peněz směřovaných do rekonstrukcí,“ připomněl s tím, že výhled stavebnictví i nadále zůstává v důsledku slabých zakázek negativní.

Určitá stabilizace tohoto odvětví by tak mohla podle Dufka nastat nejdříve v příštím roce.

Reklama

Výběr článků

Načítám