Hlavní obsah

Putin varoval před snižováním cen plynu v Evropě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Proti snižování ceny plynu na evropských trzích se v pondělí v Moskvě důrazně vyslovil ruský prezident Vladimir Putin. Ani hospodářská krize není důvodem, proč se chovat v rozporu s pravidly trhu, řekl šéf Kremlu v projevu na dvoudenní mezinárodní konferenci států, které těží zemní plyn.

Foto: Alexsey Druginyn/RIA Novosti, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

"Snížíme-li dnes ceny plynu, sníží to na straně výrobců objem investic a budování nových projektů," konstatoval Putin. "Bez nich dojde k omezení růstu světové ekonomiky. Nic takového nelze dopustit, všichni to musejí pochopit," poznamenal. Rusko je podle něj připraveno k cenovým jednáním, nechce ale, aby Evropa postupovala jednostranně.

Mezi hosty moskevského fóra je například venezuelský prezident Nicolás Maduro, končící íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád či bolivijský prezident Evo Morales. Celkem je v Moskvě zastoupeno třináct států.

Žádný další OPEC

Fórum se podle Putina nemá stát základem pro vznik sdružení podobného Organizaci zemí vyvážejících ropu (OPEC). "Vytváříme výhradně expertní seskupení pro výměnu informací. OPEC určuje těžební kvóty, a přímo tak ovlivňuje ceny na světových trzích. Globální burzy s plynem neexistují, takže na ně ani vliv mít nemůžeme," řekl ruský prezident. Kartelová dohoda producentů zemního plynu je podle něj nemožná, těžební kvóty se v Moskvě neprojednávaly.

Putin se nicméně vyslovil pro vytváření technologických aliancí, pro společný vědecký výzkum a vypracování jednotných ekologických standardů. Země produkující zemní plyn by se rovněž měly zaměřit na využití netradičních zdrojů těžby. Pokud jde o těžbu břidlicového plynu, Rusko s ní podle Putina nepočítá, i když do budoucna ji nevylučuje.

Účastníci "plynového summitu" přijali deklaraci, v níž shrnují své názory na klíčové otázky rozvoje plynárenského trhu a zajištění energetické bezpečnosti. V budoucnu chtějí vytvářet vlastní prognózy trhu a nástroje k zajištění "rozumných tržních přístupů".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám