Hlavní obsah

České dráhy dají na modernizaci dvou desítek rychlíkových vozů 182 miliónů

Praha

České dráhy (ČD) provedou modernizaci 26 rychlíkových vozů 2. třídy za 182 miliónů korun. Modernizace má trvat do podzimu 2014 a uskuteční se v Krnovských opravnách a strojírnách, uvedl mluvčí ČD Petr Šťáhlavský.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Předpokládá se, že modernizované vozy budou zařazeny do souprav rychlíků na linkách R13 Brno – Břeclav – Otrokovice – Přerov – Olomouc a R23 Kolín – Mělník – Ústí nad Labem,“ sdělil Šťáhlavský.

Modernizace přinese například nové polstrované sedáky, nové podlahy nebo elektrické zásuvky pro napájení drobné elektroniky cestujících u vybraných míst. Dojde také k úpravě podvozků, které nově umožní provoz rychlostí až 140 km/h.

Na jedné straně vozu u nástupních dveří se také rozšíří prostory pro přepravu kočárků, jízdních kol a dalších objemných zavazadel.

Modernizované vozy by podle Šťáhlavského měly být v rychlíkových soupravách řazeny společně s klimatizovanými vozy modernizovanými polskou firmou Pesa Bydgoszcz a řídicími vozy pro vozíčkáře a cestující s kočárky a bicykly, které byly modernizovány v podniku Pars nova Šumperk.

Pokud jde o další modernizační projekty u vozů Českých drah, tak se jedná například o modernizaci 64 kombinovaných vozů 2. třídy s oddílem pro vozíčkáře a přepravu jízdních kol. Modernizací projde i dalších 55 velkoprostorových vozů 1. a 2. třídy. Celkem 32 oddílových vozů 2. třídy pak projde revitalizací, tedy obměnou interiéru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám