Hlavní obsah

Rusko zakazuje dovoz brambor z EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusko 1. července zakazuje dovoz brambor ze zemí Evropské unie, a to kvůli výskytu „škůdců” ohrožujících bezpečnost potravin. Oznámila to v pátek vládní agentura Rosselchoznadzor. Podle jejího mluvčího jde o „dočasné” opatření.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Šéf agentury Sergej Dankvert si stěžuje, že Evropská unie nedbá na bezpečnost dodávek, ačkoliv dochází k opakovaným, "systematickým" pokusům vyvézt do Ruska nakaženou produkci. Představitelé Evropské komise se ale tento týden odmítli o problému bavit na zasedání výboru Světové obchodní organizace pro sanitární a fytosanitární opatření.

Agentura tvrdí, že od roku 2010 objevila v zásilkách brambor z Belgie, Británie, Česka, Finska, Francie, Litvy, Německa, Nizozemska a Španělska ve více než stovce případů tři druhy škůdců. Odvrátila tak pokusy dovézt do Ruska skoro 12.000 tun takto nakažených brambor.

"Budeme ochotni obnovit obchod, ale až poté, co dostaneme podrobné informace, z jakých míst pocházejí tyto brambory," dodal Dankvert.

Rusko loni podle statistických údajů dovezlo přibližně 460.000 tun brambor, vesměs z Nizozemska, Belgie a Francie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám