Hlavní obsah

Dohoda o budoucím rozpočtu EU je na světě, ohlásil Barroso

Brusel
Aktualizováno

Ke shodě ohledně dlouhodobého rozpočtu Evropské unie na roky 2014 až 2020 dospěli zástupci Evropského parlamentu, Evropské komise a členských států Evropské unie. Krátce před čtvrtečním zahájením dvoudenního summitu EU v Bruselu to podle agentury APA a francouzských médií oznámil šéf Evropské komise José Manuel Barroso.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Šéf Evropské komise José Manuel Barroso

Článek

Členské státy se na sedmiletém rozpočtovém plánu shodly již v únoru. Podle návrhu tak výdaje pro nadcházející sedmileté období nepřekročí v platbách 908 miliard eur (asi 23,3 biliónu korun). Se započtením závazků to má být zhruba 960 miliard eur (asi 24,6 biliónu korun).

Další postup ale blokoval Evropský parlament, který podle unijních pravidel musí návrh dlouhodobého rozpočtu odsouhlasit. Sporný byl zejména požadavek europoslanců, aby mohly být nevyužité peníze přesouvány do jiných rozpočtových kapitol. Poslanci rovněž požadovali záruky, že v roce 2016 se rozpočet zreviduje podle ekonomického vývoje.

Irsko, které je nyní předsednickou zemí EU, minulý týden informovalo, že dohoda na rozpočtovém plánu je hotová. Předseda Evropského parlamentu (EP) Martin Schulz z politické skupiny sociálních demokratů ale zástupce irského předsednictví EU varoval, že většina europoslanců dohodu nepodpoří. Kompromisní dohodu však podle agentury AP označil za „přijatelnou“. Podle agentury Reuters uvedl, že Evropský parlament – jediný orgán EU volený jejími občany – požádá, aby návrh příští týden v plénu odsouhlasil.

Čísla zůstávají beze změn

Čísla dohodnutá v únoru zůstávají v kompromisním plánu beze změn. Vůbec poprvé v dějinách EU tak plán počítá se snížením objemu peněz na výdaje v době, kdy se mnoho států EU, nejnověji i předsednické Irsko, potýká s recesí.

„Evropa má svůj první úsporný rozpočet v historii,“ uvedl v prohlášení europoslanec za ODS Jan Zahradil.

Dojednání ústupků

Europoslanci si ale podle Reuters dojednali ústupky, které umožní, že zbývající peníze budou převedeny do následujícího roku místo toho, aby se vracely do národních rozpočtů jako dosud. Podle unijních činitelů by to mohlo vést k tomu, že výdaje v příštím sedmiletém období stoupnou. A to i přes nižší strop na výdaje, na kterém se shodly státy.

Z rozpočtu EU jdou peníze třeba na infrastrukturu v chudších zemích EU, ale i na dotace pro zemědělce. Balík také zahrnuje šest miliard eur na nový program pro boj s rostoucí nezaměstnaností mládeže. O ní by měli unijní lídři nyní v Bruselu jednat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám