Hlavní obsah

Na změnu zdravotní pojišťovny zbývá šest dní

Právo, Václav Pergl

Už jen do konce týdne, tedy do posledního červnového dne, je čas na změnu zdravotní pojišťovny od příštího roku.

Foto: Milan Malíček, Právo

Budova Všeobecné zdravotní pojišťovny na pražských Vinohradech. Ilustrační foto

Článek

Podle novely zákona 48/1997 Sb. můžeme totiž změnit zdravotní pojišťovnu pouze k 1. lednu následujícího roku. Přihláška ale musí být podána nejpozději šest měsíců před plánovanou změnou zdravotní pojišťovny.

Pokud tedy chcete být pojištěni u nově vybrané zdravotní pojišťovny od r. 2014, musíte přihlášku podat nejpozději do 30. června letošního roku.

Kdo přihlášku k nově vybrané pojišťovně podá od 1. července, musí počítat s tím, že u nové pojišťovny bude registrován až od 1. ledna 2015.

Průkaz přijde domů

Průkaz nové zdravotní pojišťovny přijde klientovi domů poštou. Platný bude od 1. ledna 2014. Do té doby se u lékařů bude klient prokazovat průkazem původní zdravotní pojišťovny.

Šestiměsíční čekací lhůta pro přeregistraci k jiné zdravotní pojišťovně neplatí pro první přeregistraci novorozence. Dnem narození se dítě stane pojištěncem stejné zdravotní pojišťovny, u které je jeho matka.

Při první přeregistraci ale stačí dodržet jen termín 1. leden, při dalších už i půlroční čekací dobu. To znamená, že dítě narozené v roce 2013, a to i v druhé půli roku, tedy od července do prosince, může jeho zákonný zástupce přihlásit k jiné zdravotní pojišťovně kdykoli v průběhu roku 2013 a dítě u nové zdravotní pojišťovny bude pojištěno od 1. ledna 2014.

„Udělali jsme mnoho chyb, které se týkaly obrazu pojišťovny navenek a aktivního přesvědčování pojištěnců o tom, že mají zůstat u VZP,“ řekl Právu generální ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny Zdeněk Kabátek, který největší pojišťovnu vede půl roku.

VZP očekává další úbytek klientů

Od VZP odejde letos podle očekávání Kabátka stejně lidí jako v loňském roce, kdy jich odešlo téměř 89 000.

V příštím přestupním termínu, který je 30. června 2014, bude VZP podle Kabátka už určitě aktivní. „Jsme připraveni obrátit trend a získat pojištěnce,“ řekl.

Pojišťovna vnitra otevře i o víkendu

Přestože 30. června je neděle, největší zaměstnanecká zdravotní pojišťovna – ministerstva vnitra – bude mít otevřeno.

„Rozhodli jsme se tak vyjít vstříc zájemcům o přestup k nám, kteří nemají čas si své věci vyřizovat ve všední dny. Proto otevřeme pobočky i o víkendu,“ sdělila Právu v pondělí Hana Kadečková, mluvčí uvedené pojišťovny.

Otevřena budou podle ní obě klientská pracoviště v Praze – v Kodaňské ulici a na Andělu, pobočky ve velkých krajských městech a v dalších 27 městech. „Občan se může přihlásit i on-line prostřednictvím elektronické přihlášky. Stačí ji vyplnit na naší internetové adrese a odeslat,“ uvedla Kadečková.

Jak změnu provést Přihlásit se ke zdravotní pojišťovně je snadné. Stačí, když zajdeme na nejbližší pracoviště vybrané zdravotní pojišťovny, vyplníme přihlášku a předložíme potřebné doklady. Formulář je také možné získat i vyplnit na webových stránkách vybrané zdravotní pojišťovny. Odevzdává se však na pobočce, kde pracovník pojišťovny údaje ověří.Zájemce o změnu zdravotní pojišťovny by měl mít připravené potřebné doklady. Podle Hany Kadečkové, mluvčí Zdravotní pojišťovny Ministerstva vnitra ČR, by měl mít s sebou například občanský průkaz, rodný list či jiný doklad k ověření totožnosti. Studenti středních a vysokých škol pak potvrzení o studiu, senioři potvrzení o přiznání důchodu, nezaměstnaní v evidenci úřadu práce potvrzení z tohoto úřadu, osoby samostatně výdělečně činné by pak měly mít kopii živnostenského nebo jiného oprávnění k výkonu samostatné výdělečné činnosti. Tito lidé dále předkládají i přehled o příjmech a výdajích ze samostatné výdělečné činnosti a úhrnu záloh na pojistné za předchozí rok.Administrativní odhlášení od původní pojišťovny provede nová pojišťovna. O to se zájemce starat nemusí. „Má však povinnost do osmi dnů, kdy se stal klientem nové zdravotní pojišťovny, nahlásit změnu pojišťovny svému zaměstnavateli kvůli odvodům pojistného. Změnu by měl nahlásit i svým lékařům,“ uvedla Kadečková.

Reklama

Výběr článků

Načítám