Hlavní obsah

Teploty oceánů stoupají, pojišťovny z toho mají těžkou hlavu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Spousta oblastí světa přestává být pojistitelná kvůli stoupající teplotě oceánů. Uvedl to institut Geneva Association, který se zabývá výzkumem v oblasti pojišťovnictví. Upozornil, že oteplování oceánů je spolu s jejich stoupající hladinou klíčovým impulzem pro extrémní výkyvy počasí.

Foto: Karolina Zarzycká, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Podle institutu není možné tento trend zvrátit. „I kdybychom zítra zcela zastavili emise skleníkových plynů, teploty oceánů by pokračovaly v růstu,“ uvedl šéf institutu John Fitzpatrick.

Vlády by nyní podle Fitzpatricka měly více investovat do ochrany před povodněmi a zpřísnit omezení výstavby v rizikových oblastech. Fitzpatrick v této souvislosti poukázal na škody způsobené bouří Sandy, která loni těžce zasáhla New York a New Jersey a stála ekonomiku zhruba 65 miliard dolarů (asi 1,3 biliónu korun).

Vědci hovoří o známkách stoupající teploty oceánů již více než desetiletí, podle institutu Geneva Association však nejnovější studie naznačují, že toto oteplování je mnohem výraznější, než se předpokládalo.

Podle údajů zajišťovny Munich Re se počet katastrof souvisejících s počasím v uplynulých třech desetiletích výrazně zvýšil. Počet bouří, záplav, vln veder a lesních požárů se v letech 1980 až 2012 údajně zhruba ztrojnásobil.

Pojišťovny navíc znepokojuje stoupající počet a hodnota nemovitostí budovaných podél vodních cest a na mořských pobřežích, což v případě katastrof zvyšuje jejich náklady, píše list Financial Times.

Reklama

Výběr článků

Načítám