Hlavní obsah

Do čela izraelské centrální banky se zřejmě vrátí ostřílený Frenkel

Novinky, pit
Jeruzalém

Novým guvernérem izraelské centrální banky by se měl podle všeho stát respektovaný bankéř Jacob Frenkel, který už tento post v letech 1991–2000 zastával. Informovala o tom agentura Reuters s odkazem na slova premiéra Benjamina Netanjahua a ministra financí Jaira Lapida.

Foto: Christian Hartmann, Reuters

Jacob Frenkel

Článek

Dosavadní šéf izraelské centrální banky Stanley Fischer odstupuje z této funkce na konci června po osmiletém působení. Jmenování Frenkela musí ještě odsouhlasit kabinet, nicméně se nepředpokládá, že by se měly vyskytnout výhrady.

„Frenkel je světově známou postavou, což je přesně to, co Netanjahu hledal,“ uvedl ekonom banky HSBC Jonathan Katz.

Nyní 70letý Frenkel si vysloužil během svého působení v izraelské centrální bance respekt v souvislosti se snížením inflace, liberalizací finančních trhů a začleněním izraelské ekonomiky do globálního finančního systému, například odstraněním devizové kontroly.

V současné době působí Frenkel jako šéf správní rady JPMorgan Chase Inernational.

Izraelská ekonomika v loňském roce vykázala růst ve výši 3,2 procenta. Letos se očekává její zpomalení na 2,8 procenta.

S cílem podpořit ekonomický růst a udržet konkurenceschopnost vývozu snížila izraelská centrální banka svou úrokovou sazbu v květnu na 1,25 procenta. Zahraniční devizové rezervy Izraele v současné době dosahují téměř 80 miliard dolarů (asi 1,6 biliónu korun).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám