Hlavní obsah

Důvěra v ekonomiku za červen opět lehce vzrostla

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Souhrnný index důvěry v domácí ekonomiku za červen zaznamenal další mírný růst a ve srovnání s květnem stoupl o 0,5 bodu na minus 3,1 bodu. Také v letošním šestém měsíci pokračoval růst důvěry mezi spotřebiteli a k mírnému zlepšení došlo i mezi podniky. Zatímco v obchodu a ve vybraných službách důvěra mírně vzrostla, tak v průmyslu a ve stavebnictví byl zaznamenán pokles. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu.

Foto: Reuters

Ilustrační foto

Článek

„I když nejde o zásadní a skokově velkou změnu, je výsledek pozitivní a pro ekonomiku povzbudivý,“ sdělil analytik Michal Kozub ze společnosti Home Credit.

Podle analytika Miroslava Nováka ze společnosti Akcenta důvěra spotřebitelů sice v letošním roce až na dubnový výsledek nepřetržitě roste a ve srovnání s loňským červnem je vyšší, ale celkově i nadále zůstává hluboko v záporných hodnotách.

Spotřebitelé se nadále obávají budoucího ekonomického vývoje, růstu nezaměstnanosti a do útrat za zboží dlouhodobé spotřeby se příliš nehrnou.

„Pomineme-li stavebnictví, kde se důvěra nachází již dlouhodobě na bodu mrazu, tak ani mezi průmyslovými a obchodními podniky není situace nikterak růžová a nedochází ke kvalitativnímu zlepšení v růstu důvěry,“ připomněl Novák.

Na souhrnné hodnoty indikátoru důvěry lze podle Nováka pohlížet pozitivně v tom smyslu, že důvěra mezi spotřebiteli a celkově mezi podniky dále neklesá, ale nikoli v tom smyslu, že dochází ke kvalitativnímu zlepšení.

Reklama

Výběr článků

Načítám