Hlavní obsah

V Brazílii naplánovali generální stávku

Protesty v Brazílii za lepší veřejné služby a proti korupci nadále pokračují, demonstrace sice oslábly, ale 1. července by měla zemi ochromit generální stávka, uvedla agentura AFP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Protesty v Brazílii na pláži CopacabanaVideo: Reuters

 
Článek

„Prvního července se Brazílie zastaví,” stojí ve zprávách, které rozesílají představitelé protestního hnutí po internetových sociálních sítích. Vyzývají na nich brazilské obyvatele ke generální stávce.

V neděli se ve městech konaly poklidné menší protestní pochody, které neprovázelo násilí. V centru Ria de Janeiro demonstrovalo proti vládě kolem 4000 lidí.

Foto: Silvia Izquierdo, ČTK/AP

Brazilská demonstrantka s transparentem Trest smrti pro korupčníky

Brazilská prezidentka Dilma Rousseffová v pátek slíbila obnovu pořádku v ulicích a odsoudila násilí a vandalství, které protesty v posledních dnech provázely. Zároveň zopakovala závazek své vlády podporovat sociální změny a řekla, že i ona má za povinnost naslouchat hlasům ulice a vést dialog se všemi stranami, což trochu otupilo ostří protestů a zmenšilo počet účastníků demonstrací.

Podle nejnovějšího průzkumu veřejného mínění 75 procent Brazilců demonstranty podporuje. Průzkumu, který si nechal vypracovat časopis Epoca, se zúčastnilo přes tisíc respondentů.

Reklama

Související články

Brazilci vyšli do ulic kvůli cenám a vládě

Brazilská města ovládly v pondělí největší demonstrace za posledních více než 20 let. Do ulic vyšlo kolem 200 000 lidí. Původní protesty proti růstu cen ve...

Výběr článků

Načítám