Hlavní obsah

V USA mění politiku Fedu, pražskou burzu tím srazili o tři procenta

Pražská burza ve čtvrtek výrazně oslabila, ztratila 2,93 procenta. Index PX poprvé od loňského srpna uzavřel pod 900 body na hodnotě 898,23. Ztrácely všechny tituly s výjimkou Unipetrolu. Pražská burza kopírovala vývoj na dalších evropských a světových trzích, které zareagovaly prudkým poklesem poté, co americká centrální banka Fed oznámila, že už nebude stimulovat ekonomiku.

Článek

V Praze nejvíce klesly akcie důlní firmy NWR o 16,9 procent na 20,40 koruny za akcii. Telefónica ČR oslabila o více než osm procent, tradičně nejobchodovanější ČEZ o 1,17 procenta, akcie Erste Group odepsaly 4,26 procenta, Komerční banka 0,85 procenta, pojišťovna VIG klesla o 2,51 procenta.

„(NWR) pouze navázala na včerejší vývoj a další panické výprodeje stáhly titul do 16,9 procenta ztráty. V průběhu dne bylo vytvořeno nové historické minimum na úrovni 20,2 Kč,“ uvedl Josef Kohout z Patria Finance. Akcie těžařské společnosti byly pod tlakem již ve středu.

Propad na celém světě

Značný pokles zaznamenaly akciové trhy i jinde v Evropě, ale rovněž v Asii. Reagovaly na vyjádření americké centrální banky, že by letos mohla začít omezovat svou uvolněnou měnovou politiku. Za poklesem jsou i údaje naznačující zpomalení čínské ekonomiky.

Globální akciové trhy výrazně oslabovaly. Trh nepříznivě reaguje především na slova šéfa americké centrální banky Bena Bernankeho, který řekl, že by Fed mohl už letos začít s ukončováním své silně podpůrné měnové politiky. K poklesu cen akcií ale přispěly také údaje, které naznačují další zpomalení Číny, tedy druhé největší ekonomiky světa.

Celosvětový akciový index MSCI klesl o tři procenta a podle agentury Reuters zažil nejhlubší jednodenní pokles za posledních 19 měsíců. Totéž platilo pro hlavní index západoevropských akcií FTSEurofirst 300, který uzavřel propadem o 2,9 procenta.

Tokijská burza oslabila o 1,7 procenta, akcie na burzách v Tichomoří pak zaznamenaly nejhlubší jednodenní propad od konce roku 2011. Ukazatel MSCI pro trhy rozvíjejících se zemí se zřítil o 4,3 procenta.

Dow Jonesův index kolem poledne newyorského času (18.00 SELČ) klesal o 1,2 procenta na 14 930 bodů a navázal na středeční propad o 1,4 procenta. Širší index S 500 ztrácel 1,4 procenta na 1606 bodů, zatímco index trhu Nasdaq byl kolem 3394 bodů se ztrátou 1,4 procenta.

Reakce na Bernankeho slova 

Bernanke ve středu po zasedání měnového výboru Fedu prohlásil, že americká ekonomika nyní roste natolik, že Fed by ke konci roku mohl začít zpomalovat tempo nákupů vládních dluhopisů z nynějších 85 miliard dolarů měsíčně. Jeho vyjádření spustilo výprodej na trzích, které dosud podporoval příliv levných peněz Fedu, tedy na trzích s akciemi a s americkými vládními dluhopisy.

Někteří analytici považují reakci trhu na slova šéfa Fedu za přepjatou. „Trh má tendenci přestřelovat, což bude zatím pokračovat,“ řekl agentuře Reuters Art Hogan z newyorské společnosti Lazard Capital Markets.

Podle Markéty Šichtařové z Next Finance dnes bylo možné sledovat dosažení mnoha rekordů: „Asijské akcie (s výjimkou japonských) si připisují největší jednodenní pokles za dva roky. Obecně světové akcie (měřené globálním indexem) si připisují největší jednodenní pokles za rok. Ceny amerických státních dluhopisů jsou nejníže za posledních 15 měsíců, jejich výnosy jsou nejvýš. Ceny zlata a stříbra jsou v blízkosti svého tříletého dna,“ uvedla. Také ona odkázala na vliv výše zmíněného vyjádření americké centrální banky a údajů z Číny. „Obchodníci si to vyložili jako zpečetění konce jakýchkoliv podnětů pro hospodářský růst,“ dodala.

Aktivita čínského zpracovatelského průmyslu se v červnu opět snížila a tempo jejího poklesu bylo nejprudší za posledních devět měsíců. Údaje z průzkumu banky HSBC posílily obavy ze zpomalení růstu druhé největší ekonomiky světa a přispěly k výraznému poklesu cen nejen akcií.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám