Hlavní obsah

Pražská cestovka ALPA tours na sebe podala insolvenční návrh

Pražská cestovní kancelář ALPA tours na sebe podala insolvenční návrh. Organizovala zájezdy pro zahraniční klientelu, u jejího německého partnera Jade Reiseversand se však začaly objevovat problémy s platební morálkou. Pražská firma proto usiluje o prohlášení konkurzu. Vyplývá to z informací v insolvenčním rejstříku, na které upozornil server Týden.cz. V ČR letos skončily tři cestovní kanceláře.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Ilustrační foto

Článek

ALPA tours v dokumentech předložených soudu uvádí, že nyní nedokáže uhradit své závazky ve výši 59 763 eur (zhruba 1,54 miliónu Kč). Převážná část z nich je přitom více než tři měsíce po lhůtě splatnosti.

S Jade Reiseversand spolupracovala ALPA tours na základě agenturní smlouvy od loňského března. Jade zájezdy sestavené pražskou firmou nabízela zákazníkům v Německu, Rakousku a Švýcarsku. Podle ALPA tours ale Jade přestala posílat platby za prodané zájezdy jak ALPA tours, tak dodavatelům dalších služeb.

Server uvedl, že některé zájezdy v Německu pak byly dokonce zrušeny a podle nespokojených zákazníků byl příčinou nejspíš úpadek německé společnosti.

V Česku dosud letos podle dostupných údajů ukončily činnost tři cestovní kanceláře. Koncem dubna po 23 letech přestala fungovat jihočeská cestovní kancelář Bolero tours, které se nepodařilo získat povinné pojištění proti úpadku. Počátkem května pak vyhlásila úpadek cestovní kancelář Partner Alivia, koncem minulého měsíce z ekonomických důvodů skončila CK HONZA service z Plzeňska.

Za celý loňský rok zkrachovalo osm cestovních kanceláří. Mezi největší patřily Pradok a Globaltour, zbytek tvořily menší podniky. V roce 2011 skončilo sedm cestovních kanceláří.

Reklama

Výběr článků

Načítám