Hlavní obsah

ČEZ vyplatí dividendu 40 korun za akcii, stát získá asi 15 miliard

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Energetická společnost ČEZ vyplatí z loňského zisku dividendu 40 korun na akcii před zdaněním. Schválila to ve středu valná hromada společnosti. Vyplácená dividenda je o pět korun nižší než loni. Majoritní akcionář ČEZ, kterým je stát, tak získá zhruba 15 miliard korun, o dvě miliardy méně než loni. Celkem ČEZ vyplatí na dividendách 21,5 miliardy korun.

Foto: Petr Horník, Právo

Pražské ústředí společnosti ČEZ

Článek

Schválený objem dividend představuje 53,6 procenta z konsolidovaného zisku společnosti po zdanění. Firemní politika firmy udává rozmezí výplat 50 až 60 procent čistého konsolidovaného zisku bez vlivu mimořádných příjmů.

Loni bylo kvůli vyššímu zisku ČEZ v roce 2011 vyplaceno na dividendách celkem 24,2 miliardy korun, dividenda činila 45 korun na akcii. Výše vyplácené dividendy se snižuje od roku 2009, kdy činila rekordních 53 korun na akcii.

Valná hromada zároveň schválila tantiémy pro členy vrcholných orgánů společnosti. Mezi šest členů představenstva a 12 členů dozorčí rady se rozdělí 25,5 miliónu korun. Akcionáři rovněž schválili účetní závěrku ČEZ za rok 2012.

Loňský čistý zisk skupiny ČEZ meziročně klesl o 1,5 procenta na 40,2 miliardy korun. Za poklesem podle společnosti stojí nepříznivý vývoj na evropských energetických trzích, pokles ceny silové elektřiny a pokles výroby v Česku. Do hospodaření ČEZ se také negativně promítl vývoj v Albánii, kde firma vykázala celkovou ztrátu 5,8 miliardy korun. Letos v lednu ČEZ přišel v Albánii o licenci a následně zahájil proti albánskému státu arbitráž kvůli zmařené investici.

Reklama

Výběr článků

Načítám