Hlavní obsah

Zadlužení Španělska stouplo ve čtvrtletí na nový rekord

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Madrid

Nejen český státní dluh roste. Podobně je na tom například i ten španělský, který na konci letošního prvního čtvrtletí dosáhl výše 922, 82 miliardy eur (zhruba 23,7 biliónu korun) neboli 88,2 procenta hrubého domácího produktu (HDP), což znamená nový nelichotivý rekord. Informace přinesla agentura Reuters s odkazem na údaje tamní centrální banky.

Foto: Paul Hanna, Reuters

Španělská vlajka nad madridskou centrální bankou

Článek

Vláda doufá, že se jí podaří dostat na konci letošního roku poměr zadlužení k výkonu ekonomiky „pouze“ na 91,4 procenta. Existuje však značné riziko, že tento cíl se splnit nepodaří.

Španělský státní dluh v poměru k HDP je nižší než průměr eurozóny, nicméně velmi prudce vzrostl od počátku ekonomické krize v roce 2008. Například v porovnání s loňským prvním čtvrtletím vyskočil o více než 19 procent.

Růst dluhu i do budoucna

Navíc se dá očekávat, že poroste i do budoucna v souvislosti s nejrůznějšími úspornými opatřeními, škrty a zvyšováním daní, jimiž se Španělsko jakožto čtvrtá největší ekonomiky eurozóny snaží vymanit z hospodářské recese.

V roce 2008, kdy splaskla bublina na španělském realitním trhu, veřejný dluh představoval necelých 40 procent HDP, připomněla ČTK.

Španělsko předpokládá, že se jeho dluh v roce 2016 dostane na 99,8 procenta HDP, což ovšem nekoresponduje například s odhady Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj nebo Evropské komise. Podle nich se už v příštím roce dostane dluh Španělska ke 100 procentům HDP.

Nervozita investorů se vůči Španělsku přece jen zmírnila, neboť Evropská centrální banka se loni v létě zavázala k ochraně zemí eurozóny, které dusí ekonomická krize.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám