Hlavní obsah

MMF by se do záchrany zemí eura plést neměl, tvrdí šéf záchranného fondu

– Berlín

Podle šéfa záchranného fondu eurozóny (EMS) Klause Reglinga udělal Mezinárodní měnový fond (MMF) z rozpočtových pravidel Evropské unie frašku. V dlouhodobějším horizontu by se podle něj neměl účastnit záchranných balíků pro země eurozóny, které sužuje dluhová krize. Regling to uvedl pro páteční vydání německého listu Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Foto: Právo

Klaus Regling

Článek

Podle Reglinga by se měla takzvaná trojka zástupců mezinárodních věřitelů, tedy Evropská komise, Evropská centrální banka a MMF, nakonec rozdělit. MMF by se měl v krátkém a středním období ještě na programech pomoci vzhledem ke svým zkušenostem podílet, „v dlouhodobém pohledu by ale země eura měly rozhodovat o těchto programech samy“, řekl Regling.

Regling, podobně jako řada dalších činitelů, ostře kritizoval MMF za to, že minulý týden označil za chybu, že se Řecku neodpustila podstatná část dluhů hned v roce 2010, kdy země dostala první finanční pomoc. První pomoc tak byla podle MMF zbytečným vyhozením více než sta miliard eur daňových poplatníků v situaci, kdy Řecko nebylo schopno své dluhy splácet. Podmínky programu pomoci navíc podle MMF zatížily řeckou ekonomiku víc, než bylo nutné.

Zpráva MMF vyvolala ostrou kritiku v EU. Evropská komise zdůraznila, že oddlužení Řecka by už tehdy mělo „zničující důsledky“, protože eurozóna neměla ještě k dispozici nástroje, jak bránit šíření dluhové krize.

„MMF udělal frašku z paktu stability a růstu a tvrdí přitom, že má zodpovědnost za růst. Nejenže tím vytváří falešné rozpory, ale především ukazuje, že nechápe pravidla naší měnové unie,“ řekl Regling.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám