Hlavní obsah

Vláda schválila schodek rozpočtu pro příští rok 105 miliard, v dalších letech neporoste

Praha
Aktualizováno

Vláda na svém zasedání ve středu večer schválila materiály k přípravě státního rozpočtu na příští rok. Schodek rozpočtu by měl být 105 miliard korun a v dalších letech by neměl dále růst. Původně se počítalo s tím, že nominálně poroste, avizovaný plán ministerstva financí ale vláda odmítla.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr financí Miloslav Kalousek (TOP 09)

Článek

Schodek rozpočtu by měl být 105 miliard korun a stejný zůstat i v dalších letech. Novinářům to po nočním zasedání řekl premiér Petr Nečas (ODS). Podle původního návrhu ministerstva financí se měl v letech 2015 a 2016 zvyšovat.

"Vláda se nakonec rozhodla udržet tuto nominální výši deficitu i v rozpočtovém výhledu pro roky 2015 a 2016," řekl Nečas.

Ministerstvo financí v materiálu navrhovalo zvýšit výdaje státu kvůli podpoře ekonomického růstu. Podle plánů ministerstva měl schodek rozpočtu v roce 2015 vzrůst na 110 miliard korun a v roce 2016 na 115 miliard korun. Pro letošní rok je schválen deficit 100 miliard korun.

Podle ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) stojí za fixováním nominální výše deficitu středeční kritika opozice v Poslanecké sněmovně. "Tak jsme tu kritiku opozice vyslyšeli a pro roky 2015 a 2016 jsme schodky stabilizovali nikoli na relativní hodnotě, ale na nominální hodnotě," uvedl Kalousek.

Původní loňské plány MF při schvalování rozpočtu na letošní rok počítaly v roce 2014 se schodkem 85 miliard korun a v roce 2015 s 50 miliardami korun. Tehdy ale úřad počítal s plošným snižováním výdajů a lepším výkonem ekonomiky. Nyní naopak chce vláda výdaje zvýšit, aby podpořila ekonomický růst. Česko je v nejdelší recesi v novodobé historii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám