Hlavní obsah

Europoslanci kývli na snížení dotací zemědělcům. Ti čeští mohou přijít o 900 miliónů

Brusel
Aktualizováno

Europoslanci schválili krácení letošních přímých plateb unijním zemědělcům, což by nejvíce dopadlo na ty české. Podle návrhu má Česko přijít o 4,5 procenta z celkových dotací, tedy přibližně o 900 miliónů korun.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Návrh Evropské komise, která chce díky plošnému snížení dotací ušetřit v letošním zemědělském rozpočtu, schválil parlament ve Štrasburku valnou většinou 506 hlasů. Opatření má ale řadu kritiků, mezi něž patří také čeští europoslanci.

Podle nich je návrh nespravedlivý, protože počítá s tím, že krácením dotací budou postiženy země s větším podílem zemědělských podniků, které pobírají roční dotace vyšší než 5000 eur (asi 130 000 korun). Čeští europoslanci tedy chtějí, aby se všechny státy musely vzdát stejného podílu dotací.

Velkých farmářů je v ČR hodně, a proto by Česko přišlo celkem o 4,5 procenta z celkového objemu plateb. Podobná situace by nastala i na Slovensku, které by dostalo o 4,3 procenta méně. Naproti tomu Polsko by tratilo jen 1,6 procenta, Rakousko 2,5 procenta a Maďarsko 3,5 procenta.

Přes souhlasné stanovisko Evropského parlamentu bude způsob škrtů předmětem dalšího vyjednávání a jejich výše se ještě může změnit. Na věci se totiž zatím neshodly členské země sedmadvacítky. Na dubnovém jednání unijních ministrů zemědělství se nenašla dostatečná většina států, která by návrh podpořila, nebo naopak zamítla. Proto budou ministři plán znovu probírat na další schůzce koncem června.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám