Testována byla vejce z klecových chovů i z biochovů a také od jednoho drobného chovatele. Barvivo nalezené ve žloutcích se nazývá kanthaxanthin a je označované rovněž jako E 161 g. Spektrální analýzou bylo toto barvivo nalezeno v polovině testovaných vajec.

„Nejtmavší žloutky měla vejce z klecových chovů, právě ta však byla přibarvena kanthaxanthinem,“ uvedl Václav Beneš z dTestu. Nejsvětlejší žloutky měla biovejce od nosnic z ekologického chovu, kde je kanthaxanthin zakázán a laboratoř ho v těchto vejcích nenašla. Bez barviva byla i vejce ze tří nebiochovů a také vejce drobného chovatele.

Barvivo kanthaxanthin přirozeně obsahují některé mořské řasy a houby, avšak vyrábí se i synteticky. Ve vejcích se bez zásahu člověka nevyskytuje. V Evropské unii je přípravek povolen pro výživu některých zvířat včetně drůbeže, jeho množství v krmivu však nesmí překročit stanovené limity.

Barvivo zdraví neohrozí

„Spotřebitele můžeme uklidnit, že nalezené hladiny kanthaxanthinu v testovaných vejcích nepředstavují riziko pro lidské zdraví a s rezervou vyhověly limitu pro přijatelnou denní dávku pro člověka,“ doplnil Beneš.

Z testů dále vyplynulo, že jeden z drůbežářů nepravdivě na obale uváděl obohacení vajec zdraví prospěšnými omega 3 mastnými kyselinami. Podle dTestu tedy producent přisuzoval vejcím neexistující vlastnost.