Hlavní obsah

Vyplaceno 759 mimořádných dávek po povodni, lidé mohou dostat až 50 tisíc

Praha

Za poslední týden vyplatily úřady práce celkem 759 mimořádných dávek po povodních. Lidé, kteří se potýkají s dopady velké vody, mohou dostat od státu případně až 51 150 korun. Vyplývá to z údajů generálního ředitelství úřadu práce.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Zatopené domy v Hřensku

Článek

Mluvčí úřadu Jiří Reichl už dřív uvedl, že celková statistika neukazuje, kolik přesně peněz na pomoc zaplaveným putovalo. Úřady totiž vyřizují nejen žádosti o mimořádnou pomoc kvůli povodním, ale i kvůli chudobě, na nezbytné náklady pro děti, či na pořízení vybavení domácností v celé republice.

Za minulý týden tak vyplatily celkem 1531 mimořádných dávek za téměř 7,42 miliónu korun. Jaká částka z toho připadla právě zatopeným lidem z regionů postižených povodní, není z údajů patrné, byla to ale většina sumy.

Mimořádnou okamžitou pomoc stát dává mimo jiné právě po živelních pohromách, ekologických haváriích či požárech. V těchto případech může dávka dosáhnout až patnáctinásobku životního minima, tedy až 51 150 korun.

Mluvčí ministerstva práce Štěpánka Filipová už dřív řekla, že se výše pomoci stanovuje podle "majetkových poměrů a příjmů daného občana" či jeho blízkých. Částku po posouzení stanoví úředníci. Podle mluvčího úřadu práce žadatelé dostávají sumu do 5000 korun v hotovosti, zbytek jim putuje na účet.

Reklama

Související články

Bouřky a deště hrozí druhou vlnou povodní

Předpovědi meteorologů se bohužel plní – bouřky a deště hrozí Česku druhou vlnou záplav. Ty by sice mohly mít lokálnější charakter než v první vlně, nicméně...

Výběr článků

Načítám