Hlavní obsah

Inflace je nejnižší za poslední tři roky, zlevnil plyn i telefonování

Novinky, pit
Praha
Aktualizováno

Spotřebitelské ceny v květnu v porovnání s dubnem klesly o 0,2 procenta. Meziročně tak růst cen výrazně zpomalil na 1,3 procenta oproti předchozím 1,7 procenta, což je nejnižší hodnota od června 2010. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu.

Foto: Jan Kočvara, Novinky

Inflace v České republice

Článek

K meziměsíčnímu poklesu přispěly zejména nižší ceny zemního plynu, poklesly i ceny telefonických a telefaxových služeb, stejně jako ceny pohonných hmot. Naopak pokračoval růst cen některých potravin, v květnu vzrostly sezónním vlivem zejména ceny zeleniny o osm procent.

Pokud jde o meziroční srovnání, opět klesly ceny zemního plynu (o 4,2 procenta), zmírnil se cenový růst lihovin a klesly ceny telefonických a telefaxových služeb (o 9,8 procenta). Levnější než před rokem jsou i pohonné hmoty, konkrétně o 4,3 procenta. „Rozhodující vliv na zvýšení cen tak mají i nadále ceny potravin,“ připomněl analytik Jiří Šimek ze společnosti Citfin.

Podle analytika Petra Dufka z ČSOB příznivější vývoj inflace znovu potvrzuje, že česká ekonomika inflačními tlaky rozhodně netrpí. "Slabá poptávka omezuje prostor pro zvyšování cen spotřebního zboží a nutí obchodníky i výrobce držet ceny na uzdě," uvedl Dufek.

Reklama

Výběr článků

Načítám