Hlavní obsah

Nezaměstnanost klesla, důvod k jásotu ale není

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Míra nezaměstnanosti, vyjádřená jako podíl nezaměstnaných osob, v květnu dále poklesla na 7,5 procenta z dubnových 7,7 procenta. Na konci května bylo na úřadech práce hlášeno celkem 547 463 zájemců o zaměstnání. Uvedlo to ministerstvo práce a sociálních věcí. Analytici ovšem připomínají, že situace na trhu práce růžová není.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Ilustrační foto

Článek

Počet volných pracovních míst se zvýšil na 42 632. Na jedno volné pracovní místo tak v květnu připadalo téměř 13 uchazečů. Za květnovým poklesem nezaměstnanosti stálo především zvyšující se množství sezónních prací ve stavebnictví a zemědělství.

„Míru nezaměstnanosti by měly až do léta snižovat, stejně jako každý rok, sezónní práce ve stavebnictví, zemědělství či cestovním ruchu. Počasí jim zatím příliš nepřálo. Teprve se ukáže, jak výrazný vliv budou mít povodně,“ uvedl Libor Stodola ze společnosti PwC ČR.

Foto: David Ryneš, Novinky

Nezaměstnanost v česku

„Takto vysoko, pokud jde o volná místa, jsme byli naposledy v červnu loňského roku. Zdaleka se nejedná o zlomový okamžik, přesto tento počet roste již pět měsíců v řadě a letos poprvé se dostal na hranici 40 000,“ připomněl analytik Tomáš Volf ze společnosti Citfin.

Přesto podle analytika Miroslava Nováka ze společnosti Akcenta není celková situace na pracovním trhu dobrá, když bez práce je téměř 550 000 osob a za poklesem nezaměstnanosti stojí téměř výhradně sezónní faktory.

Nová dlouhodobá pracovní místa vznikají podle Stodoly spíše výjimečně. Většina společností bude podle něj nové pozice otevírat až ve chvíli, kdy uvěří v dlouhodobé ekonomické oživení.

Na nezaměstnanosti se podepisuje dlouhá recese

„Za tristní situací na pracovním trhu stojí již téměř dva roky trvající hospodářská recese v České republice. Pokles HDP si tak vybírá svoji daň v podobě rostoucí nezaměstnanosti a stagnujících mezd, což se následně odráží na klesající spotřebě domácností a poklesu HDP,“ uvedl Novák.

V květnu bylo nově zaevidováno 40 497 nezaměstnaných. Ve srovnání s minulým měsícem to bylo méně o 6073 lidí. Ve srovnání se stejným obdobím loni o 2621 více. Úřad práce ČR ke konci května evidoval celkem 32 608 nezaměstnaných absolventů škol a mladistvých. Meziročně to je o 9369 lidí více, ve srovnání s letošním dubnem pak o 1743 méně.

Nejvíce nezaměstnaných zaznamenal Úřad práce ČR ke konci května v okresech Most (13,5 procenta), Bruntál (12,5 procenta) a Ústí nad Labem (12,1 procenta). Nejnižší nezaměstnanost byla naopak v okresech Praha-východ (3,3 procenta), Praha-západ (3,9 procenta) a Pelhřimov, Praha a Mladá Boleslav (shodně 4,6 procenta).

Podle Volfa je možné, že nezaměstnanost bude ještě mírně klesat, avšak bez zvýšeného ekonomického růstu našich obchodních partnerů v Evropě se číslo bude opět vracet nad osmiprocentní hladinu. „Výraznější zlepšení na českém trhu práce by mohlo přijít až v průběhu příštího roku,“ dodal Volf.

Reklama

Související články

Nezaměstnanost v březnu lehce poklesla

Nezaměstnanost v Česku za měsíc březen poklesla na osm procent z únorových 8,1 procenta. Na úřadech práce bylo hlášeno 587 768 uchazečů o zaměstnání, což je...

Lidí bez práce bylo v dubnu méně

Nezaměstnanost v Česku se v dubnu snížila na 7,7 procenta z březnových osmi procent. Analytici pokles očekávali, dokonce doufali, že bude ještě vyšší. Bez...

Desetina mladých Čechů nestojí o práci

Více než deset procent Čechů ve věku 15 až 34 let vůbec nehledá práci a devět procent otevřeně přiznává, že o ni vlastně vůbec nestojí. Ukazují to dubnové...

Výběr článků

Načítám