Hlavní obsah

Řecko se hněvá na MMF kvůli přiznaným chybám při jeho záchraně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atény

Zpráva Mezinárodního měnového fondu (MMF), který přiznal chyby ve svém postupu při záchraně krizí drceného Řecka, vyvolala v této jihoevropské zemi zlost, ale i pocit zadostiučinění. MMF mimo jiné uvedl, že podcenil, jak moc mohou úsporná opatření stlačit již tak slabou řeckou ekonomiku. Ta se i vlivem škrtů dál potácí v recesi.

Foto: Reuters

Ilustrační foto

Článek

„MMF se přiznal ke zločinu,“ napsal na první straně levicový list Avji. Ve stejném duchu se vyjádřil i jeden z nejprodávanějších řeckých listů Ta Nea.

MMF mimo jiné uvedl, že se odchýlil od vlastních standardů a přecenil, jak velké závazky dokáže Řecko unést. Přiznal také, že měl víc a mnohem dříve tlačit na soukromé věřitele, aby provedli takzvaný sestřih prostředků na účtech, a snížili tak dluhové zatížení Řecka. Další mezinárodní věřitel Řecka, Evropská unie ale jakákoli pochybení v tomto ohledu důrazně odmítla. [celá zpráva]

Postavení Řecka v jednáních by mohlo posílit

„Je to, jakoby vás lékař léčil na rakovinu, i když ve skutečnosti máte Parkinsonovu chorobu, a pak řekl ,Je mi líto‘,“ prohlásil podle Reuters analytik Theodore Couloumbis z analytického střediska ELIAMEP.

Někteří řečtí činitelé v kuloárech připouštějí, že uznání chyb by mohlo posílit jejich postavení v příštích jednáních s MMF, EU a Evropskou centrální bankou například o nových úsporných opatřeních. Mnoho řeckých politiků si roky stěžovalo, že byli nuceni záchranné programy podepsat pod hrozbou toho, že jinak by zemi hrozil neřízený bankrot a odchod z eurozóny. Zpráva MMF pro ně teď představuje satisfakci.

Podle některých analytiků by teď pro řeckou vládu mohlo být jednodušší pokusit se program reforem zpomalit. Premiér Antonis Samaras by pak mohl zprávu MMF použít jako trumf v dalších jednáních s EU a MMF.

Reklama

Výběr článků

Načítám