Hlavní obsah

Stavebnictví v dubnu zmírnilo propad

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Stavební produkce v dubnu klesla v porovnání se stejným měsícem loňského roku o 11,4 procenta. Jedná se o zmírnění propadu, v březnu činil pokles po revizi 22,3 procenta. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu.

Foto: , Novinky

Stavební výroba v Česku nadále klesá.

Článek

Jak připomněl analytik Michal Kozub ze společnosti Home Credit, pokles ve stavebnictví je dlouhodobý a letos bude pokračovat. Ve srovnání s rokem největšího boomu, tedy rokem 2008, je stavebnictví níže o více než třetinu. Šestiletá recese tohoto odvětví tak nebere konce.

„V roce těsně před krizí ale byla zcela jiná situace, realizovaly se téměř veškeré stavební projekty, stát mohutně investoval nejen do dopravních staveb. Soukromí investoři ve snaze vydělat na situaci vytvářeli tři až čtyři tisíce bytů měsíčně,“ uvedl Kozub s tím, že taková situace se rozhodně nevrátí v horizontu pěti let.

Podle analytika Petra Dufka z ČSOB byl zvláště slabý výsledek inženýrského stavitelství, které stále trpí nedostatkem zakázek ze strany veřejného i soukromého sektoru.

„Výstavba nových bytů sice vykázala na první pohled pozitivní hodnoty, ale jde o meziroční čísla, počítaná z velmi slabého loňského dubna, kdy se začínala stavět zhruba jen polovina bytů ve srovnání se silnými roky 2007 a 2008,“ uvedl Dufek.

Povodně jako záchranná brzda

Soustavný propad stavebnictví urychluje i propouštění v celém odvětví. Tentokrát se stavy zaměstnanců snížily o 8,2 procenta. „Otázkou zůstává, nakolik jde o jednoznačný odchod lidí mimo stavebnictví a nakolik je toto číslo ovlivněno rozšířením švarcsystému,“ doplnil Dufek.

Stavebnictví by mohlo v následujících měsících zaznamenat zvýšenou poptávku při nápravě škod po aktuálních povodních. „Bude jen záležet na tom, jak rychle se podaří připravit projekty rekonstrukce a peníze na ně. Náprava škod by tak mohla zafungovat jako záchranná brzda pro stavebnictví, které by jinak s růstem poptávky počítat nemohlo,“ shrnul Dufek.

Reklama

Výběr článků

Načítám