Hlavní obsah

Velká voda způsobila škody za 7,5 miliardy korun, odhadují pojišťovny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V současné době registrují pojišťovny v Česku v souvislosti s ničivými povodněmi téměř 10 000 nahlášených pojistných událostí. Jak uvedla mluvčí České asociace pojišťoven Jolana Ackermannová, podle předběžného odhadu ale naroste počet škod na 96 000 v celkové výši 7,5 miliardy korun.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Zaplavené domy ve Střekově v Ústí nad Labem

Článek

Hlášeny jsou podle pojišťoven zatím spíše menší škody, ale postupně přibývají i ty velké. Pojišťovny již část případů vyřešily.

Česká pojišťovna má ke čtvrtečnímu poledni hlášeno 6491 škod za celkem 426 miliónů korun. Drtivá většina případů (6352 za 300 miliónů) se týká majetkového pojištění občanů a jde pořád hlavně o zatopené sklepy, garáže, studny, zahradní architekturu, přízemí domů a chat. Jsou však už i případy totálně poškozených domácností. Roste rovněž počet případů zatopených automobilů.

„Máme již hlášeny také první desítky škod z průmyslového (55 za 100 miliónů) a zemědělského pojištění (37 za 17,5 miliónu),“ dodal mluvčí České pojišťovny Tomáš Zavoral.

Povodňový účet klientů Generali se ve čtvrtek dopoledne zastavil na 800 škodách za 47 miliónů korun. Škody skokově rostou a podobný trend očekává mluvčí pojišťovny Jiří Cívka i v dalších dnech, kdy budou přibývat také velké obecní, průmyslové, zemědělské a podnikatelské škody. V konečném součtu by se jejich počet mohl pohybovat kolem 2000. Povodeň by tak klientům Generali mohla způsobit zkázu za 200 miliónů korun. Pracovníci Generali zlikvidovali pětinu nahlášených škod.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám