Hlavní obsah

Průměrná mzda v prvním čtvrtletí klesla

Praha
Aktualizováno

Průměrná mzda v české republice v prvním čtvrtletí meziročně klesla o 85 korun na 24 061 korun, nominální pokles tak činil 0,4 procenta. Reálně se po odečtení inflace mzda snížila o 2,2 procenta, uvedl ve středu Český statistický úřad (ČSÚ). Důvodem prvního poklesu nominální mzdy od roku 2001 je podle ČSÚ mimořádné vyplácení odměn již ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku kvůli zavedení vyšší DPH.

Článek

"Firmy vyplácely odměny dříve a nyní v hospodářství chybí. Bez tohoto vlivu by samozřejmě nominální mzdy rostly, pravděpodobně o 1,7 procenta," uvedla Jitka Erhartová z odboru statistiky trhu práce ČSÚ. Nejvýraznější byl podle Erhartové vliv mimořádných odměn v peněžnictví a pojišťovnictví, kde se tímto způsobem průměrná mzda snížila o takřka 6000 korun.

Stejný názor zaujímá i analytik Raiffeisenbank Václav Franče: "Ve čtvrtém čtvrtletí minulého roku řada firem vyplatila dříve bonusy a prémie, aby se vyhnula vyššímu zdanění pro tento rok. Tento efekt pak pravděpodobně snížil růst mezd v prvním čtvrtletí tohoto roku."

Stouply spotřebitelské ceny

Analytik ČSOB Petr Dufek v souvislosti s poklesem nominální mzdy uvedl: "Zatímco na propad reálné mzdy jsme si už v posledním roce zvykli, to, že se snižuje průměrná mzda nominálně, vidíme poprvé.“ Prostor pro navyšování mezd pro letošek přitom podle něj zůstává prozatím velmi omezený v důsledku nepříznivé ekonomické situace.

Spotřebitelské ceny stouply o 1,8 procenta, objem mezd klesl o procento a počet zaměstnanců o 0,6 procenta.

V podnikatelské sféře ČSÚ zaznamenal pokles průměrných mezd nominálně o 0,4 procenta a reálně o 2,2 procenta. V nepodnikatelské sféře zůstala průměrná mzda nominálně na stejné úrovni jako v loňském prvním čtvrtletí, reálně se snížila o 1,8 procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám