Hlavní obsah

Zájem o druhý pilíř roste, lidí je však stále málo

Praha

Za pět měsíců letošního roku vstoupilo do druhého pilíře reformy penzí 47 392 lidí, uvedla ve středu Asociace penzijních fondů. Čísla vyplývají z informací všech penzijních společností, které druhý pilíř nabízejí. V květnu zatím projevilo zájem dosud nejvíce lidí, bylo v něm uzavřeno 15 407 smluv, což je skoro stejně jako za dva předchozí měsíce dohromady.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

„Květnová čísla ukazují, že lidé začínají o svém důchodu více přemýšlet a uvědomují si, že spoléhat pouze na první pilíř nebude stačit. Zároveň vnímám květnové výsledky jako pozitivní předznamenání pro červen, který představuje poslední možnost vstupu pro lidi starší 35 let,“ komentoval výsledky prezident asociace Karel Svoboda. Penzijní společnosti původně očekávaly, že do druhého pilíře vstoupí do konce června asi půl miliónu lidí. Lidé nad třicet pět let do něj mohou vstoupit pouze do konce června.

Klip k otázce důchodové reformy

Do druhého pilíře je od ledna možné přesměrovat tři procentní body z odvodů na sociální pojištění a přidat dva body ze svého příjmu. Má ovšem mnoho omezujících podmínek. Ze druhého pilíře není možné odejít, a to po celou dobu spoření na důchod. Rozhodnutí vstoupit, nebo nevstoupit do druhého pilíře je nevratné. Výše výplaty také bude záviset na tom, jak úspěšně si penzijní fond povede. Ve třetím pilíři si v penzijním připojištění se státním příspěvkem, které funguje od roku 1994, spoří na penzi přes pět miliónů Čechů.

Bez řečí - II. pilířVideo: bankovnipoplatky.com

Vláda již dříve uvedla, že reforma penzí je výhodná pro polovinu občanů. Podle studie Institutu pro demokracii a ekonomickou analýzu (IDEA) při institutu CERGE-EI se vyplatí polovině mužů a 30 procentům žen. Výhodnější je pro bohatší a mladší. Profesor soukromé Vysoké školy finanční a správní Jaroslav Vostatek ale tvrdí, že reforma je nevýhodná skoro pro všechny. Kvůli ní budou chybět ve státním systému peníze na penze, takže do něj pak budou muset všichni platit vyšší odvody.

Z devíti tuzemských penzijních fondů se druhého pilíře důchodové reformy nezúčastní Axa PF, Aegon a ING PF. Vedle pěti fondů, které v něm působit budou, se jej zúčastní ještě Raiffeisenbank.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám