Hlavní obsah

Ryanair propojil Ostravu s Londýnem

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

S londýnským letištěm Stansted je od úterního večera propojeno Letiště Leoše Janáčka Ostrava (LLJ). Moravskoslezskou metropoli spojila s Londýnem letecká linka letecké společnosti Ryanair.

Foto: Pavel Karban, Právo

První cestující mezi Londýnem a Ostravou vystoupili na letištní plochu krátce po 20. hodině.

Článek

Prvních 140 cestujících letělo z Londýna do Ostravy. Na přistávací plochu LLJ dosedl Boeing 737-800 krátce po 20. hodině. Zpět do Londýna se letadlo vydalo ve 21 hodin a na jeho palubě bylo kromě posádky 142 pasažérů. „To je na inaugurační let velký úspěch a důkaz přání místních obyvatel létat za nízké náklady, bez palivových příplatků. Množství rezervací letenek ukazuje, že o levné letenky je vždy zájem,“ poznamenala ředitelka obchodního a marketingového oddělení Ryanair pro ČR Svenja Damzogová.

Foto: Pavel Karban, Právo

První letadlo Ryanairu z Londýna přivítala na ostravském letišti vodní brána.

Boeing 737-800 s kapacitou 189 míst bude mezi Ostravou a městem na Temži létat celoročně třikrát týdně: v úterý, ve čtvrtek a v sobotu. Ještě letos chce Ryanair mezi Ostravou a Londýnem přepravit 40 tisíc cestujících. Spolu s brněnským letištěm, kde také Ryanair v ČR působí, chce společnost ročně přepravit 180 tisíc lidí.

Letiště Leoše Janáčka v Ostravě je 180., na kterém letadla Ryanairu přistávají. Smlouvu o lince do Londýna uzavřelo letiště na tři roky, následně se počítá s opcí.

„Jde o důležitý mezník pro naše letiště i náš region. Pokud bude tato linka úspěšná, máme Ryanairem garantováno, že se budou otvírat i další destinace. Ale to je hudba budoucnosti,“ uvedl ředitel LLJ Pavel Schneider. Podle něj se jednání s Ryanairem táhla tři roky, byla složitá a tvrdá, avšak korektní. „Doufám, že je to takové nastartování letiště k tomu, abychom se dostali zase o kousek dál,“ dodal. Také moravskoslezský hejtman Miroslav Novák (ČSSD) potvrdil, že kraj jedná o dalších leteckých linkách do nových destinací.

Foto: Pavel Karban, Právo

Irská letecká společnost Ryanair provozuje více než 1600 linek denně ve 29 zemích. Ryanair používá pouze letouny typu Boeing 737-800, v současnosti jich má 305, pro léta 2014 až 2018 si už objednal dalších 175 nových letadel.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Letiště Ostrava

LLJ Ostrava loni odbavilo 288 393 cestujících, což je o 5,4 procent více než v roce 2011. Z ostravského letiště momentálně létají pravidelné linky do Prahy, Vídně, Paříže a Londýna, na podzim bude obnovena linka do Tel Avivu a v letní sezóně je Ostrava stejně jako loni letecky spojena s několika středomořskými destinacemi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám