Hlavní obsah

Horší, než se čekalo. Česká ekonomika je v hluboké recesi

Praha

Česká ekonomika v letošním prvním čtvrtletí klesla proti předchozím třem měsícům o 1,1 procenta. Ve zpřesněném odhadu, který je o 0,3 procentního bodu horší než předběžný, to dnes oznámil Český statistický úřad (ČSÚ). Proti prvnímu čtvrtletí roku 2012 se hrubý domácí produkt (HDP) snížil o 2,2 procenta.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Zpřesněné údaje o HDP jsou ještě horší, než se očekávalo. Ilustrační foto

Článek

Ekonomika ČR klesá již šest čtvrtletí v řadě, a zůstává tak v recesi, která je nejdelší za dobu existence ČR. Předběžný odhad z 15. května signalizoval mezičtvrtletní pokles HDP o 0,8 procenta a meziročně o 1,9 procenta. Již tyto údaje byly výrazně horší, než  analytici očekávali.

Aktuální HDP je o 2,9 procenta nižší než ve třetím čtvrtletí 2011, kdy dosáhl svého posledního maxima. Ještě hlubší pokles o 5,6 procenta postihl českou ekonomiku na přelomu let 2008 a 2009, odezněl však během tří čtvrtletí,“ dodali statistici.

Vývoj HDP podle ČSÚ negativně ovlivnily daně z produktů, jejichž objem byl meziročně nižší o 2,5 procenta a mezičtvrtletně dokonce o 5,4 procenta. Pokles byl do značné míry důsledkem předzásobení tabákovými výrobky, neboť mimořádně vysoký výnos z příslušné spotřební daně ve čtvrtém čtvrtletí předznamenal značně podprůměrný příjem v prvním čtvrtletí.

„Tato anomálie ovlivnila zejména mezičtvrtletní pokles HDP, který by bez jejího započtení byl pouze 0,7 procenta,“ uvedli statistici.

Reklama

Výběr článků

Načítám