Hlavní obsah

Schodek rozpočtu je nejnižší od roku 2008

Právo, zr
Praha

Schodek státního rozpočtu v květnu dosáhl 39,8 miliardy korun. Jde o nejlepší květnový výsledek od roku 2008, uvedlo ministerstvo financí. Pro srovnání, loni v květnu deficit činil 79 miliard korun. Květnový deficit je tedy v meziročním srovnání o 40 miliard nižší. Na celý letošní rok je schválen rozpočet s deficitem 100 miliard.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

Celkové příjmy rozpočtu ke konci května meziročně stouply o 42,4 miliardy korun na 441,9 miliardy. Daňové příjmy stouply o téměř 12 miliard korun na 200,4 miliardy korun.

Dobré výsledky hospodaření státu mají mimořádný význam. Ministr financí Miroslav Kalousek před několika dny uvedl, že pokud se po 1. červnu prokáže lepší výběr daní, zejména daně z přidané hodnoty (DPH), předloží novelu zákona o státním rozpočtu, která připustí letos vyšší výdaje. Na DPH stát vybral 89,1 miliardy korun, meziročně o 18 procent více.

Na meziročním růstu celkových příjmů rozpočtu o 42,4 miliardy se podle Ministerstva financí nejvíce podílely nedaňové a kapitálové příjmy a přijaté transfery, a to zejména příjmy z Evropské unie a inkaso DPH.

Daňové příjmy meziročně vzrostly o 11,7 miliardy, to je o 6,2 procenta. Rozpočet na letošní rok přitom počítá s růstem o 2,6 procenta proti skutečnosti roku 2012.

Ze spotřebních daní rozpočet získal 54 miliardy korun, meziročně o půl miliardy korun méně.

Celkové výdaje rozpočtu meziročně stouply o tři miliardy korun na 481,7 miliardy korun. Z toho na sociální dávky stát poskytl 197,5 miliardy korun, což je meziročně o 2,3 miliardy méně.

Reklama

Výběr článků

Načítám