Hlavní obsah

EU pomůže záplavami sužovaným zemím včetně ČR

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Evropská unie je připravena pomoci České republice, Německu a Rakousku, které jsou postiženy rozsáhlými povodněmi. Všechny tyto země mají nárok na pomoc z Fondu solidarity Evropské unie. Uvedla to v pondělí v Bruselu mluvčí Evropské komise Shirin Wheelerová.

Foto: ČTK

Fakt, že v těchto místech vede silnice, je aktuálně poznat jen podle značky trčící z vody.

Článek

Fond solidarity Evropské unie vznikl v roce 2002 po ničivých záplavách, které tehdy postihly postihly střední Evropu, včetně České republiky.

Podle mluvčí Wheelerové eurokomisař pro regionální politiku Johannes Hahn vyjádřil politování nad ztrátami na životech v postižených zemích. Komisař Hahn by chtěl ujistit země zasažené záplavami a jejich vlády, že evropská rodina je připravena pomoci prostřednictvím Fondu solidarity, řekla Wheelerová.

Foto: Michaela Rehle, Reuters

Zaplavené centrum Pasova

Je ještě brzy na určení rozsahu škod, ale už myslíme na to, jak bychom mohli pomoci, uvedla. Podle Wheelerové mají země zasažené povodněmi deset týdnů na to, aby určily rozsah škod a požádaly Evropskou unii o pomoc.

Aby země mohly požádat o pomoc z Fondu solidarity, musí škody přesáhnout určitou hranici související v zásadě s jejich hrubým domácím produktem. V případě ČR je to 872 miliónů eur (22 miliard korun), v případě Rakouska 1,79 miliardy eur a Německa 3,67 miliardy. Pomoc ale může být udělena i v případě, že škody tento práh nepřesáhnou, ale živelní pohroma způsobí velké regionální škody.

V obou případech pomoc dosáhne 2,5 procenta zjištěné škody. V případě velké "národní pohromy" přesahující zmíněný limit, pak pomoc naroste o šest procent škod nad limit. Pokud jde o ČR, bylo by to navíc šest procent ze škod nad 872 miliónů eur.

V případě těchto tří zemí máme dobrý důvod se domnívat, že budou mít důvod požádat o pomoc buď v rámci velké národní nebo regionální pohromy, uvedla Wheelerová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám