Hlavní obsah

Desetina mladých Čechů nestojí o práci

Právo, mcm

Více než deset procent Čechů ve věku 15 až 34 let vůbec nehledá práci a devět procent otevřeně přiznává, že o ni vlastně vůbec nestojí. Ukazují to dubnové údaje evropského statistického úřadu Eurostat, které popisují nezaměstnanost mladých v EU a její souvislosti.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Ze statistik Eurostatu vyplývá, že ve věkové skupině 15 až 24 let je v Česku bez práce celkem 8,9 procenta lidí. Zcela neaktivních je 3,5 procenta a 2,9 procenta přiznává, že žádnou práci ani nechce.

Ve věkové skupině 15 až 34 let je podíl lidí bez práce téměř dvojnásobný, nezaměstnanost mezi nimi činí 15,8 procenta. Procento „nemakačenků“ však roste hned trojnásobně, více než deset procent lidí v této věkové skupině nevyvíjí žádnou aktivitu při hledání práce a devět procent přiznává, že o ni ani nestojí.

Údaje zveřejněné Eurostatem vrhají podivné světlo i na státní a unijní statistiky, podle nichž je v unijních státech jako Řecko bez práce polovina i více mladých.

Podle Eurostatu totiž skutečná nezaměstnanost mladých ve věku 15 až 24 let překračuje jen výjimečně hranici 20 procent. A ani když se vezme věková skupina 15 až 34 let, nepřekročí nezaměstnanost mladých v žádném státě Evropské unie hranici 30 procent.

Řecká čísla opět zpochybněna

Mezi mladými do 24 let na tom není nejhůře Řecko, jak rády hlásají tamní úřady, nýbrž Itálie. Až po ní následují Řekové a Španělé. Jako průměr pro celou Unii uvádí Eurostat 13procentní nezaměstnanost mladých, přičemž sedm procent o práci aktivně usiluje, dalších šest procent je zcela neaktivních.

Znamená to, že mezi nezaměstnané nejsou řazeni ti, kteří se vzdělávají nebo procházejí různými kvalifikačními či rekvalifikačními kurzy. Právě tyto lidi zřejmě započítávají národní i unijní úřady, jež pak vytvářejí hrozivá čísla o více než sedmdesátiprocentní nezaměstnanosti mladých ve věku 15 až 24 let v řecké provincii Makedonie nebo ve španělské enklávě Ceuta, což jsou čísla podle národních statistik, která běžně uvádí také Eurostat.

Řecko v čele do 34 let

Údaje o nezaměstnanosti vzrostou, pokud se věková skupina 15 až 24 let rozšíří až do 34 let. V takovém případě se Řecko s 29,3 procenta mladých (i ne už tak mladých) bez práce dostává do čela. I tento hrozivý údaj má však daleko k více než padesátiprocentní nezaměstnanosti, s níž operují místní politici. A zaostává i za více než třetinovou nezaměstnaností mladých v sousední, mimounijní Makedonii.

Ve věkové skupině 15 až 34 let se také mění poměr mezi aktivními hledači práce a neaktivními. Těch je devět procent, zatímco po práci touží už jen zbylých osm procent lidí.

Podle Eurostatu předstihují Řekové a Španělé Italy i ve věkové skupině 15 až 24 let aspoň v tom, jak velká část mladých u nich skutečně hledá práci. Je to téměř 15 procent, zatímco v Itálii ani ne deset procent. Zbytek do italských 21 procent jsou zcela neaktivní lidé.

Rekordmanem v poměru neaktivních a hledajících práci je ale Kypr, na jednoho hledače tam připadnou tři zcela neaktivní mladíci a mladice.

Anketa

Myslíte si, že je nezaměstnanost mladých lidí v ČR problém?
Ano
92 %
Zatím ne, ale může být v budoucnu
4,6 %
Ne
3,4 %
Celkem hlasovalo 46214 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám