Hlavní obsah

Česko chce dále rozvíjet jadernou energetiku, prohlásil Nečas

– Praha

Český premiér Petr Nečas (ODS) na úvod evropského jaderného fóra (ENEF) uvedl, že Česko je rozhodnuto i nadále rozvíjet jadernou energetiku. Představuje podle něj cestu k zajištění bezpečnosti země, stejně jako nástroj pro snižování emisí skleníkových plynů.

Foto: Milan Malíček, Právo

Evropské jaderné fórum za účasti premiérů ČR Petra Nečase a SR Roberta Fica

Článek

Evropského jaderného fóra se zúčastnil mimo jiné také slovenský předseda vlády Robert Fico, který Nečasův postoj podpořil.

„Evropa zcela zjevně kvůli své energetické koncepci přestává být konkurenceschopná,“ řekl Nečas. Nyní se podle něj nevyplatí investovat do nedotovaných zdrojů energie. Podpora obnovitelných zdrojů vede ke zdražování elektřiny pro spotřebitele a jejich masivní rozvoj navíc může přetěžovat přenosové soustavy, dodal premiér.

„Nacházíme se na velmi důležité energetické křižovatce a vláda České republiky je přesvědčena, že zvládnout tento problém bez dalšího rozvoje jaderné energetiky není možné,“ řekl Nečas. „My v současné době provozujeme jaderné elektrárny a hodláme v tomto programu pokračovat i nadále,“ dodal.

Potřeba nízké ceny elektřiny

Nečas a Fico se shodli v tom, že Česko a Slovensko jako země s vysokým podílem průmyslu na HDP potřebují k zachování své konkurenceschopnosti nízkou cenu elektřiny.

„Jsem přesvědčen, že fórum bude mluvit nejen o otázkách jádra, jaderné bezpečnosti a rozvoji výroby elektřiny z jádra, ale i o tom, jak výroba jaderné energie může přispět k dosažení strategických cílů Evropské unie, to znamená snížit ceny elektřiny pro podnikatelský sektor a tak výrazně zvýšit konkurenceschopnost," řekl Fico.

Podle Nečase je nutné, aby byla jaderná energetika vnímána jako pevná součást energetického mixu celé Evropské unie. Rozhodnutí o tom, zda jádro využívat, by podle českého premiéra mělo ležet výhradně na vládách jednotlivých členských států. Nečas připomněl, že právo států na volbu energetického mixu garantuje lisabonská smlouva.

Pohled bez ideologického zaujetí

Česko podle Nečase musí na jadernou energetiku hledět bez ideologického zaujetí. „Při rozhodování o národním energetickém mixu si nemůžeme dovolit luxus opomenutí jakéhokoli bezpečného, dostupného a nízkoemisního zdroje,“ prohlásil premiér.

Nečas v uplynulých dnech vyjádřil podporu dostavbě jaderné elektrárny Temelín. Nové dva bloky by měly být dokončeny v roce 2025 a měly by více než zdvojnásobit výkon elektrárny ze současných 2000 megawattů.

Některé ekologické organizace záměr kritizují, podle nich se dostavba Temelína nevyplatí. Jisté pochyby ohledně ekonomické výhodnosti dostavby Temelína vyslovil před nedávnem i ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám